Indiánské léto ve školní družině

Druhou polovinu srpna se vydali žáci školní družiny na dobrodružnou cestu za Amuletem Slunce. Etapovou hru pro žáky mladšího školního věku připravila ve spolupráci s kolegy asistentka pedagoga Jarmila Kociánová. Celodružinová hra byla inspirována životem indiánů. 

„První den jsme malé indiány přivítali společně s asistentkami pedagoga v indiánských kostýmech. Myslím, že žáci byli i překvapeni, protože takové uvítání nečekali,“ prozradila vedoucí školní družiny Lucie Vávrová, DiS., jaký byl začátek druhého cyklu prázdninové družiny. 

Následovalo vytvoření tří indiánských kmenů, nakreslení vlastní vlajky a vymýšlení bojového pokřiku, který nejlépe vystihoval jejich skupinu. „Od této doby jednotlivé kmeny plnily každý den různorodé šifry a zapisovaly je do tajné mapy, která je postupně zavedla k indiánskému pokladu, za který bych chtěla poděkovat panu Tomáši Szuscikovi, manažeru provozovny Tesco v Kopřivnici,“ dodala vychovatelka Lucka. 

Díky slunečnému počasí mohla školní družina trávit většinu času na školní zahradě a v blízkém okolí školy. Žákům nechyběl prostor ani pro další volnočasové sportovní aktivity. Kluci si rádi zahráli fotbal, holky skákaly „gumu“ nebo přes švihadlo. 

Děti se během her naučily řadu zajímavostí ze života indiánů a seznámily se s indiánskou kulturou. Vyzkoušely si různé indiánské tradice – výrobu totemu, lapačů snů, náramků z korálků, závěsů na okno z přírodních materiálů nebo zhotovení indiánských čelenek. Všechny kmeny výborně obstály v indiánském víceboji a dalších sportovních disciplínách, které pro ně připravil pan vychovatel Mgr. Ondřej Švrček. 

Malí indiáni také vycestovali a to rovnou do Texasu! Návštěva místního muzea vystěhovalectví byla poučná pro všechny návštěvníky. „Provázela nás paní Mgr. Alena Dobečková, která dětem připravila zajímavý program. Nejprve jsme malovali totemy, poznávali jsme byliny, vymýšleli si indiánská jména a nakonec děti dostaly indiánský kvíz,“ popsala návštěvu muzea asistentka pedagoga Jarmila Kociánová.

Prázdninové dobrodružství malých indiánů ocenila také ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová, která do družiny přicházela vždy s dobrou náladou. „Družina ožila i po druhé o letních prázdninách. Indiánské téma přilákalo děti starší i mladší, ale s tímto věkovým rozdílem si vychovatelé a asistentky poradili a připravili pěkný program pro každého z dětí. Všem za to patří velké díky. Také bych chtěla poděkovat paní Mgr. Aleně Dobečkové za pozvání do lichnovského muzea vystěhovalectví.“ 

Na památku si v závěru letního indiánského dobrodružství žáci ozdobili tričko indiánskými motivy. Nechybělo ani indiánské tetování, které se ovšem z kůže vytratilo ještě před začátkem školního roku.

Velké poděkování za realizaci letní školní družiny patří všem vychovatelům školní družiny a asistentům pedagoga.

Bc. Hana Horáková