Projektový den: Exkurze do Záchranné stanice v Bartošovicích

V pátek 8. dubna 2022 se druhé třídy a třetí třída zúčastnily vzdělávací exkurze v Záchranné stanici Bartošovicích. Tam je čekaly dva důležité okruhy – povídání o šelmách a povídání o tom, proč je záchranná stanice důležitá.

„Skvělou interaktivní přednášku o šelmách jsme si vyslechli z úst pana Kašinského, který je opravdový odborník. Žáci se dozvěděli, co je šelma a jak ji poznáme, také jsme si mohli prohlédnout opravdovou vlčí lebku, dozvěděli jsme se jaký je rozdíl mezi jaguárem a levhartem a spoustu dalších zajímavých poznatků,“ přibližuje dění přednášky Mgr. Pavla Demeterová, třídní učitelka třeťáků. 

Také jsme se dočkali pár vtipných situaci, kdy na poznámku o koridoru vlků z České republiky na Slovensko přes pohoří reagoval Tonda Popelka, že se taky narodil v Beskydech, což je ono pohoří. Děti však měly i zvídavé otázky. Veroniku Ungerovou zajímalo proč má lev tak velkou hřívu. A Jakub Pustějovský se zrovinka dověděl, že své předky může hledat v nedalekém Pustějově. Na závěr přednášky pan Kašinský pustil svou „zahradu draků“, kterou můžete zhlédnout na youtube.

V druhé části se žáků ujala milá průvodkyně, která zasvětila své obecenstvo do tajů záchranné stanice. „Dozvěděli jsme se, která zvířata v této záchranné stanici často zachraňují. Labuť, které se omotal vlasec okolo zobáku, netopýr, bobr a další. Na sovu pálenou, sýčky a orla skalního mají vyčleněný zvlášť záchranný program,“ dodává paní učitelka Mgr. Markéta Martinů. Taková záchranná stanice je opravdu důležitá. Mnohdy do ní dovezou zvíře, které je popálené od elektrického proudu nebo jinak zmrzačené. Pokud je to však možné a zvíře se podaří uzdravit, putuje zpět do volné přírody.

Bc. Hana Horáková