Závěrečné projektové dny: Turnaj tří kouzelníků

logo Moravskoslezského kraje

Ve čtvrtek 19. května 2022 zahájila Minerva McGonagallová alias Mgr. Petra Stoklasová Turnaj tří kouzelníků, a spustila tak největší akci našich malých i velkých kouzelníků. Zástupkyně ředitelky a metodik prevence naší školy Mgr. Martina Bílková přiznává, jaká úskalí kolem uskutečnění projektu byla: „Škola získala účelovou neinvestiční dotaci osmdesát tisíc korun z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Tuto dotaci jsme získali již třikrát, ale teprve v letošním roce se nám podařilo projekt zrealizovat celý, bez nejrůznějších organizačních změn. Zakončení proběhlo v prostorách skautského centra Vanaivan v Kopřivnici, a to nás všechny opravdu těší.“

Vyslovilo se kouzlo: Expecto patronum! A ochránce kouzelníků byl tady a žáci prvních, šestých a osmých ročníků mohli začít soutěžit, tančit, hodovat a především spolupracovat! Velké dobrodružství si zažili prvňáčci. Mnozí z nich totiž strávili svou první noc mimo své domovy, bez rodičů. I pro samotnou paní učitelku Mgr. Moniku Hanzelkovou to byla velká výzva. „Zpočátku jsme měli obavy, jak to žáci zvládnou, ale všichni mile překvapili a chvílí, kdy provázel žáky stesk, bylo poskrovnu.“

Žáci VI. A a VI. B byli dalšími účastníky akce. V momentě, kdy se podařilo třídním učitelům a instruktorům Vanaivanu zkrotit jejich temperamenty, stali se z nich báječní pomocníci a zejména dívky velmi krásně provázely prvňáčky celou akcí. Chlapci však na sobě musí ještě zapracovat! Někteří totiž o sobě zjistili, že pomoc bližnímu svému není jejich životní náplní. Toto zjištění má pro třídní učitelé, ale taky pro jejich spolužáky cenu zlata.

Nejstaršími účastníky závěrečných projektových dní byli žáci VIII. A a VIII. B. Ti se ke spolupráci s mladšími stavěli od začátku projektu s velkou nedůvěrou, ale mnozí překvapili. Také tady se samozřejmě najdou tací, na které kouzlo Expecto Patronum nefunguje. Ale i tak se někteří vypjali k mimořádným výkonům a kromě vedení mladších spolužáků vytvořili také závěrečné zašifrované poselství, a zajistili tak pokračování projektu v dalším školním roce.

Vanaivan navštívila také početná delegace z Bradavic. Kromě Minervy McGonagallové dorazili také Albus Brumbál, Draco Malfoy, Severus Snape, Rubeus Hagrid. Za ministerstvo čar a kouzel dorazila i růžová Dolores Umbridgeová. Celou delegaci doplnili také mozkomor a nejstrašnější kouzelník všech dob a pán zla Lord Voldemort. Ten měl však (naštěstí) lepší den, a tak se ho žáci nemuseli bát. Ba naopak! Na mnohé Voldemort působil jako magnet a některé žákyně jej vyzvaly dokonce k tanci!

„Děkuji všem kolegům, kteří se velmi ochotně připojili k akci, a pomohli tak pro žáky vytvořit jedinečnou atmosféru, která se nesla oběma dny. Byl to pro všechny z nás neopakovatelný zážitek,“ uzavírá pochvalnými slovy letošní kouzelnickou akci Mgr. Martina Bílková.

Bc. Hana Horáková