Nadšenci, bystroňové, koumáci, ale hlavně chytrolíni ze šesti základních škol se po roce opět setkali v Lichnově

Soutěž, která láká všechny příznivce logického myšlení s všeobecným přehledem, soutěž, která je pro žáky prvního stupně od třetí po pátou třídu, soutěž, která má v naší škole tradici – to je Lichnovský chytrolín!

Letošního ročníku se v pondělí 24. října 2022 zúčastnila družstva ze základních škol Mniší, Lubina, Štramberk, Trojanovice, Tichá, Lichnov a Základní školy Tyršova z Frenštátu pod Radhoštěm, která s sebou přivezla putovní pohár z loňského roku.

Hlavní organizátorka soutěže Mgr. Lenka Matulová prozradila, jaká vládla atmosféra: „Všichni soutěžící přijeli s úsměvem na rtu a těšili se, až si zasoutěží. Každé družstvo se posadilo ke svým stolečkům, na nichž byla nádoba, do které se sbíraly body, tak zvané chytrolíňáky, ty byly moc důležité.“

Po krátkém úvodním slově ředitelky Mgr. Olgy Síbrtové směrem k soutěžícím byla soutěž zahájena. Letošní kolo mělo program z okruhů přírodovědy, vlastivědy, sportu a pohádek. Vše probíhalo moderní formou na tabletech. Jedna z oblíbených disciplín se nazývá „Hádej, co je to?“. Jedná se o poznávání záhadných předmětů. Letos byly zařazeny předměty z kuchyně – palička k hmoždíři, vykrajovač koblih, část mlýnku na strouhanku; ze zemědělství – součást napínacího zařízení traktoru. Záhadným předmětem – novinkou byla stínící koule do vodní nádrže, která k nám doputovala až z USA a používá se k zastínění a ochraně vodních nádrží. O co se jedná, můžete zhlédnout zde.

Během přestávky mohli účastníci zhlédnout video přímo z oblasti USA, kde se koule používají, ale taky si naplnit bříška. Naše kuchařky ze školní jídelny pro soutěžící i jejich pedagogický doprovod připravily barevnou svačinku v podobě jednohubek a sladkých šneků. Paní učitelky mohly navíc ochutnat výbornou kávu z domácí pražírny Strakafe Mniší.

A pak už následovala poslední disciplína, která byla až do konce velkým překvapením. Nově se do soutěže zařadila práce s malými roboty – ozoboty.  Účastníci měli naplánovat cestu ozobota do cíle v daném čase. Za plných deset bodů musel ozobot dojít do cíle do pěti minut, za pět bodů do deseti minut.

„Po celou dobu soutěže nejvíce bodů ve všech kolech získávala škola z Tiché. Jejich žáci nezaváhali ani u soutěže Hádej, co je to? A také v posledním rozhodujícím kole dopravili svého ozobota v daném čase do cíle. Sousední Tichá v soutěži nakonec celkově zvítězila a odvezla si putovní pohár. Naše škola si po celou dobu monitorovala středové pozice a v posledních dvou disciplínách neztratili soutěžící ani jeden bod. Celkově jim body stačily na krásné třetí místo. Gratuluji Tereze Markové ze třetí třídy, Jakubu Pustějovskému ze čtvrté třídy a Samuelu Lukešovi z páté třídy, vedli jste si opravdu dobře,“ chválí děti Lenka Matulová. Mezi vítěze z Tiché a bronz z Lichnova se na druhou příčku probojovala škola z Lubiny.

A co naši soutěžící? Jakub si soutěž pochvaloval: „Líbilo se mi, že tam byl Kahoot a ozoboti. Bylo to zase něco nového.“ Chválou nešetřil ani Samuel: „Byla to zatím nejlepší soutěž, na které jsem byl! Byl dobrý tým!“ „Mě zase hodně bavily otázky z pohádek a ceny, které jsme dostali, byly hezké,“ uzavírá Terka.

„Mé poděkování patří  všem školám, které dopravily své žáky do Lichnova, paní učitelce Mgr. Lence Matulové, která soutěž ve škole tradičně organizuje, panu učiteli Mgr. Ondřeji Švrčkovi a paní asistentce Bc. Haně Horákové, kteří během soutěže poskytovali technickou podporu, starším žákům školy, kteří se na organizaci soutěže podíleli, týmu našich kuchařek za přípravu občerstvení pro žáky i jejich doprovod a nesmím  opomenout ani Spolek rodičů a přátel škol, kterému patří díky za finanční podporu na nákup cen pro žáky. Všichni účastníci si odvezli drobné odměny a pamětní list, tři nejlepší týmy pak získaly hodnotnější ceny a diplomy,“ vzkazuje slova díků ředitelka školy.

Pokud byste si chtěli vyzkoušet, s jakými otázkami se děti v soutěži potýkaly, najde jich několik zde.

Bc. Hana Horáková