Třetí třída na dopravním hřišti: hráli jsme si a zároveň se učili

V pondělí 17. září jsme se v dopoledních hodinách vydali, „vyzbrojeni“ přilbami na kolo, na dopravní hřiště do Kopřivnice. Věděli jsme, že místo matematiky, českého jazyka a jiných vyučovacích předmětů na nás čeká dopravní výchova, a velmi jsme se na tuto změnu těšili. Už samotná jízda linkovým autobusem byla pro mnohé z nás velkým zážitkem, neboť běžně se do školy většina žáků dostává jiným dopravním prostředkem. 

Hned po příchodu na dopravní hřiště nás uvítal pan učitel Bartoň, který nás nejdříve seznámil s celým hřištěm, prošel s námi všechny „cesty“, zopakoval dopravní značky, které se zde nacházely, a rozdělil nás do dvou skupin. Ta první pak dovezla jízdní kola a v mžiku se proměnila v téměř vzorné cyklisty dodržující dopravní předpisy. Druhá se zařadila do silničního provozu v roli chodců. Po necelých třiceti minutách se role vyměnily. Pro mnohé z nás bylo velmi složité respektovat všechny dopravní značky, včetně semaforu a chodců, a přitom ještě „nebrzdit“ ostatní cyklisty. Po malé svačině nás ještě čekala jízda zručnosti. A ani tady nebylo zrovna snadné projet brankou, slalomem mezi kužely či úzkou trasou mezi puky. Celá výuka byla velmi zajímavá a všichni byli spokojeni, přestože jsme si uvědomili, že během jízd jsme se dopustili nejedné chyby a máme se ještě co učit, než vyjedeme sami na kolech na silnici. 

Po našich výkonech jsme si ještě chtěli užít trochu aktivního odpočinku, a tak jsme čas zbývající do odjezdu autobusu směr Lichnov využili k návštěvě přilehlého dětského hřiště. Domů jsme se vraceli sice trochu unavení, ale zato spokojení a plni krásných zážitků. A jak napsala v hodině slohu naše nová spolužačka Danielka: „Nejlepší bylo, že jsme si všichni hráli společně, a zároveň se tak i učili.“

Žáci 3. třídy a paní učitelka Mgr. Barbara Sochová

Leave a Comment