Naši žáci se vydali do Hostětína. Stejně jako princ Charles

Žáci naší školy ve středu 26. září 2018 zamířili na exkurzi do EKOcentra v Hostětíně. A proč se vydali zrovna tam? „Třeba aby se dozvěděli, zda stačí k čištění vody kořeny rostlin, co se dá dělat s hromadou dřevní štěpky, jak využít sluneční energii, jak funguje pasivní dům nebo zda se dá sušit ovoce stejně jako před dvěma sty lety,“ uvádí důvody návštěvy EKOcentra zástupkyně ředitelky Alena Dobečková, která exkurzi pro žáky zorganizovala a zároveň je do Hostětína doprovodila.

„Zajímavostí pro nás byla i skutečnost, že vesničce, kterou dokonce navštívil princ Charles, zachránila ekologie život,“ upřesňuje kantorka, která ve škole už dlouhá léta vede ekotým. Společně s osmi žáky lichnovské školy a dalšími žáky Masarykovy Základní školy a mateřské školy Hnojník se tedy vydali zjistit odpovědi na všechny možné ekologické otázky.

Celý průběh exkurze popsala jedna z účastnic exkurze, žákyně VI. třídy Nela Mičulková: „Sraz byl na zastávce Obecní úřad Lichnov, kde jsme nastoupili do autobusu a zamířili do Frenštátu pod Radhoštěm. Tam za pár minut přijel luxusní autobus, ve kterém bylo teplo a také ekologové ze školy v Hnojníku. Pozdravili jsme se, sedli si a jeli asi dvě hodiny do ekologické vesnice Hostětín. Bydlí zde 250 obyvatel. Nejdříve jsme šli do sadu, kde rostou jabloně, hrušně, švestky a další ovocné stromy. Uprostřed stál altánek, zde jsme začali plnit první úkoly. Jako starosta obce jsme měli vyřešit místo pro volný čas rodin s dětmi. Poté jsme pokračovali ke kořenové čističce odpadních vod. Trochu to tam páchlo, ale dalo se to vydržet. Pokračovali jsme k budově, kolem které už venku byly hromady dříví. Vešli jsme dovnitř, kde obrovská pec spalovala dřevní štěpku pro vytápění celé vesnice. Potom jsme se šli podívat na sušárnu starou dvě stě let, která je stále funkční, a pohráli si i s vodou v přírodním dřevěném vodovodu. V moštárně nás nejvíce zaujal úžasný stroj na polepování sklenic etiketami. Poté jsme si prohlédli pasivní dům. Tady jsme si koupili i jejich hostětínské BIOmošty. Líbila se nám i zdejší autobusová zastávka s funkčním telefonem a místní knihovnou. Pak jsme odjeli do lázní Luhačovic. Počasí nám přálo a my jsme viděli hodně zajímavých míst a věcí a já už se těším na další exkurzi.“