Ovoce a zelenina a Mléko do škol: Na co se můžeme těšit v prvním dubnovém rozvozu

V úterý 9. dubna 2019 děti obdrží ovoce a zeleninu ve složení mandarinka a balíček MIX, který obsahuje jablko, cherry a jahodu. „Cherry rajčátko je dovezeno z Itálie, jahoda a mandarinka ze Španělska a jablko je původem z České republiky,“ podává informace vychovatelka Ing. Alice Červenková, která má ve škole projekt na starosti, a pokračuje: „Jahoda není bobule, ani plod. Zatímco bobule (rybíz, angrešt, borůvka, okurka, řepa nebo dýně) má semínka obklopená dužinou, u jahod je to jinak. To, co se konzumuje, je zbytnělé květní lůžko; vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce a průměrná jahoda jich má na svém povrchu kolem dvou set. Jahody patří do stejné rostlinné rodiny jako růže, podporují metabolismus a obsahují velké množství vitamínu C.“

Na závěr zasíláme také recept na výrobu zdravého jahodového koktejlu, na kterém si jistě pochutnáte: https://www.recepty.cz/recept/jogurtovo-mlecny-jahodovy-koktejl-145668.

 „Děti zároveň dostanou mléko Kravík od Mlékárny Hlinsko, které mohou při výrobě koktejlu využít. Tak dobrou chuť,“ vzkazuje žákům paní Červenková. 

Mgr. Petra Stoklasová