Páťáci zažili Den polytechniky v Astře

„V pátek 15. března 2019 jsme se s naší třídou vydali do Frenštátu pod Radhoštěm do Střediska volného času Astra. Přijeli jsme na akci se jménem Centrální mozek lidstva,“ hlásí nadšeně páťáci Franta Špaček a Tomáš Macíček.

„Na začátku jsme se rozdělili do několika skupin. Každá skupina byla označena barevnou páskou a dostala svého velitele. Ten nás vodil po jednotlivých stanovištích,“ pokračuje Tomáš a hned ho doplňuje Eva Langerová: „Každé stanoviště bylo označeno nějakou částí mozku, například mezimozek, mozeček, prodloužená mícha… Na stanovišti s názvem Mozeček bylo všechno ozářeno ultrafialovým světlem. Díky tomu nám zářily čelenky.“

„To, že některé věci kolem nás obsahují fosfor, věděl jen málokdo,“ upřesňuje třídní učitelka Mgr. Lenka Matulová. „Následně děti procházely ostatní stanoviště. Na posledním stanovišti je čekalo překvapení v podobě „ohnivého pokusu“,“ usmívá se paní učitelka a Franta hned horlivě vysvětluje: „Paní laborantka se nás zeptala: „Kdo si nechá zapálit ruku?“ A jeden z odvážlivců se přihlásil. Laborantka nafoukala hořlavý plyn do kádinky s vodou, do které přidala jar na nádobí. Vzniklou pěnu nanesla odvážlivci na ruku a… zapálila! Náhle vyšlehly půl metru vysoké plameny, které za chvilku zhasly. Plyn rozpuštěný ve vodě shořel. Mysleli jsme, že náš spolužák bude brečet, že má spálenou ruku, ale nic se mu nestalo!“

Za splněné úkoly děti na každém stanovišti obdržely certifikát. Za pět nasbíraných certifikátů všichni převzali od vedoucího celé akce diplom a dobrovolný domácí úkol a pak už následovala cesta zpět do školy. 
„Vše se nám moc líbilo, naučili jsme se zase něco nového. Někteří byli z akce natolik nadšeni, že ji navštívili odpoledne ještě jednou,“ uzavírá celé vyprávění Franta.

Mgr. Petra Stoklasová