Osmička a devítka na exkurzi v ostravském planetáriu

V pondělí 27. května 2019 vyjeli žáci osmé a deváté třídy do planetária v Ostravě, aby se vydali na dalekou cestu do vesmíru.  „Byl pro ně připraven program s názvem Evropa pod jižním křížem, kde se dozvěděli bližší informace o Evropské jižní observatoři (ESO), která provozuje jedny z největších astronomických dalekohledů na světě v jihoamerickém Chile vysoko v Andách. V Chile se snaží vědci a technici z několika států porozumět vesmíru a odhalit jeho tajemství,“ popisuje cíl exkurze Mgr. Bohdana Hutyrová, která exkurzi pro žáky zajistila.  

„Planetárium je vybaveno sférickou projekcí, takže nic nebránilo tomu, aby nás pracovník planetária „provedl hvězdnou oblohou“, ukázal nám nejjasnější hvězdy a jednotlivá souhvězdí, jejich polohu na hvězdné obloze a objasnil jejich původ a název,“ upřesňuje učitelka. Nakonec si mohli žáci projít trvalé expozice planetária, vyzkoušet si na interaktivních modelech, jak intenzivní mohou být otřesy při zemětřesení, jak je těžké povyskočit na povrchu Měsíce nebo vyzkoušet prozkoumat Mars pomocí robotického vozítka. 

„Exkurze se vydařila, odvezli jsme si plno nových poznatků a zážitků a rozšířili jsme si obzory,“ říká Bohdana Hutyrová a závěrem připomíná odkaz britského fyzika Stephena Hawkinga, který řekl: „Dívejme se vzhůru na hvězdy nikoli dolů na nohy.“

Mgr. Olga Síbrtová