Z tělocvičny se stalo interaktivní muzeum a ožili tam dinosauři!

V pátek 25. října 2019 proběhla v tělocvičně naší školy zábavně výuková hodina pro celý první stupeň s názvem Trilopark. Skupina dvou odborníků si v tělocvičně připravila interaktivní muzeum, které mělo dohromady tři stanoviště, na kterých se žáci rozděleni na skupiny postupně vystřídali. „V rámci vzdělávacího okruhu Člověk a příroda jsme do školy pozvali skupinu Trilopark. Jejich program byl zaměřen na vývoj přírody v pravěku. Žáci tak mohli nahlédnout do světa dinosaurů a zkamenělin,“ upřesnila činnost paleontologické skupiny ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová. 

A opravdu! Nejdříve se žáčci dověděli, jak se vyvíjela příroda v pravěku, jací živočichové obývali planetu a další specifika tehdejší doby. Potom si mohli vytvořit ze speciálních silikonových forem sádrový odlitek, ze kterého měly všechny děti moc velkou radost. Co se skrývalo na dalším stanovišti, prozradila třídní učitelka druhé třídy Mgr. Barbara Sochová: „Žáci se dozvěděli, jak probíhá odkrývání a sbírání zkamenělin ve skutečnosti. Lektoři odhalili tajemství vývoje života v pravěku. Děti si osahaly reálné zuby od dinosaurů, stoličku od mamuta, viděly pozůstatky čelistí nebo zkameněliny trilobitů a jiných živočichů.“ Poslední zastavení skrývalo tak trochu malé překvapení. „Žáčci vybaveni štětečky, museli ometat, zametat, odhrabat a odkrýt třímetrovou dinosauří kostru. Všichni se úkolu chopili zodpovědně a jako velký tým pracovali pečlivě. Lektoři, bývali paleontologové, jsou opravdoví profesionálové na svém místě,“ uzavřela povídání o Triloparku Mgr. Markéta Martinů, třídní učitelka prvňáčků. 

Během procházení jednotlivých okruhů lektoři dětem pověděli spoustu zajímavostí. Například to, že se nikdy nepotkal dinosaurus s trilobitem, že v České republice prozatím není omezen sběr zkamenělin z volné přírody a další zajímavosti. Na závěr si děti mohly zakoupit další sádrový odlitek podle svého vlastního výběru, a tím získat pěknou upomínku na příjemně strávené dopoledne se svými spolužáky.

Bc. Hana Horáková