Dvě zahraniční exkurze školy: adventní Vídeň a Památník holocaustu v Osvětimi

Letos jsme připravili dvě zahraniční exkurze pro žáky druhého stupně. Na tu první vyrazili už před Vánoci, cílem bylo Rakousko, konkrétně jeho hlavní město. Druhá exkurze čeká na žáky deváté třídy, v březnu se totiž vypraví do Památníku holocaustu Auschwitz-Birkenau v Polsku společně se stejně starými žáky základní školy v Palkovicích. 

Exkurze do adventní Vídně byla určena především starším žákům druhého stupně. Ze zasněženého Lichnova vyjel autobus s výletníky v úterý 3. prosince2019 hned brzy ráno. V autobuse vládla veselá nálada a všichni se těšili, až dorazí na Maria Theresien Platz. Děti i učitele doprovázela zkušená průvodkyně Lenka Kotásková.

„Měli jsme možnost po cestě zhlédnout vodní nádrž Nové Mlýny z nezvyklého místa, protože se opravoval jeden z hlavních tahů. Bylo to opravdu moc pěkné vidět vodní dílo ze všech stran,“ popsala jeden ze zážitků z cesty učitelka Mgr. Monika Hanzelková, která se zájezdu zúčastnila. 

Pro většinu žáků to byla první návštěva Vídně, takže očekávání bylo veliké. „Absolvovali jsme docela náročný výšlap do schodů, abychom se dostali na vyhlídku u dómu svatého Štěpána. Některé děti zase využily možnost zabruslit si na zamrzlém kluzišti před budovou radnice,“ prozradil další z účastníků Ing. Petr Černošek. 

Na adventním trhu mohli všichni ochutnat dětský punč v hrníčcích v podobě boty, guláš v chlebu a taky párky v rohlíku, ale i další oblíbené speciality. Žáci se pokochali krásně osvětlenou večerní Vídní, a nasáli tak sváteční předvánoční atmosféru. Žádné podšálky se nepoztrácely, cesta zpátky utekla rychle a výletníci, příjemně unaveni, se těšili zpátky domů do předvánočně nastrojené vesničky.

Bc. Hana Horáková