Jak funguje naše školka v době uzavření? Máme mluvit s dětmi o pandemii? A co mají rodiče s dětmi dělat?

Mimořádná situace si žádá mimořádné činy. O tom jsme se přesvědčili my všichni a také celá Základní škola a Mateřská škola Lichnov. „Provoz mateřských škol nebyl přerušen na pokyn Vlády České republiky,“ vysvětluje vedoucí mateřské školy Mgr., Bc. Renata Dreslerová, DiS., „ale toto rozhodnutí zůstalo v kompetencích jednotlivých ředitelů, kteří ve spolupráci se zřizovatelem vyhodnocují danou situaci. Proto bychom chtěli rodičům situaci co nejvíce přiblížit a vysvětlit postup z naší strany, abyste se lépe orientovali.“ 

Ponechat mateřskou školu otevřenou není úplně jednoduché. V takovém případě dochází k významným změnám v organizaci kvůli zajištění bezpečnosti a zdraví dětí: 

  • do mateřské školy chodí pouze děti, jejichž rodiče pracují v záchranných složkách nebo pracují v profesích s nepřerušeným provozem;
  • do mateřské školy chodí pouze děti zcela zdravé;
  • rodiče nechodí do budovy, je vymezen prostor na předání a vyzvednutí dítěte;
  • všichni nosí roušky, rodiče vybaví děti několika rouškami;
  • probíhá denní dezinfekce prostor;
  • děti a zaměstnanci si dezinfikují ruce;
  • každý den probíhá filtr k vyhodnocování situace.

„Naše mateřská škola je uzavřená, ale neznamená to, že se v ní nepracuje. Momentálně probíhá celková dezinfekce prostor, vybavení i hraček. A na děti bude čekat po návratu také velké překvapení v podobě nově zakoupeného vybavení,“ uvádí ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová s tím, že o něm zatím nechce mluvit, aby měly děti radost a překvapení zůstalo opravdu překvapením.

Paní učitelky se snaží alespoň takto, na dálku, rodičům zasílat různé tipy a nápady na činnosti na doma. Třeba doporučení, která mohou prospět dětem i rodičům, když se jimi budou řídit. Tady jsou:  

  • věnujte svým váš čas dětem – hrajte si s nimi, zpívejte, čtěte, aktivně se zapojujte do hry;
  • věnujte čas aktivitám, které jindy odkládáte, jako je logopedie, pohybové aktivity a další činnosti;
  • dbejte na rituály, pravidelný režim;
  • povídejte si s dětmi o aktuální situaci, i děti se potřebují orientovat, co se děje: mluvit s dětmi o pandemii, která obrací svět vzhůru nohama, bude těžké, Vy jste rodiče a určitě budete vědět, jak to svým dětem vysvětlit; 
  • zapojujte děti do běžného denního provozu – pro inspiraci se můžete podívat třeba na náš článek, jak s malými dětmi uklidit pokojíček. 

Níže Vám přinášíme různé webové stránky, kde naleznete spoustu odkazů a námětů k zábavným činnostem: 

http://www.predskolaci.cz/

https://www.detsky-web.cz/

https://www.hrajeme-si.cz/

http://krokotak.com/

https://www.tvorivedeti.cz/

http://www.sikovny-cvrcek.cz/

http://www.napadyproanicku.cz/

Využijte čas strávený s dětmi. Dětství je krátké a rychle uteče. Než se nadějete, budou z nich dospělí lidé se svou rodinou. Pokud jim teď věnujete svůj čas, později budou věnovat čas oni Vám.

Tato doporučení pro Vás zpracovala vedoucí učitelka mateřské školy Mgr., Bc. Renata Dreslerová, DiS., na základě doporučení Mgr. Hany Splavcové, specialisty na předškolní vzdělávání z Národního pedagogického institutu. 

Bc. Hana Horáková