Psí spřežení, bunkr a malý kuchtík v kuchyni – další tipy pro nekonečnou zábavu

Převlékání peřin je další z činností, při které můžete využít dětského potenciálu. Deky, polštáře, peřiny a přikrývky – to je dobrý základ pro stavbu parádního bunkru. Jako základ použijete jídelní stůl, přes něj přehodíte přikrývky, dospodu dáte polštáře a deky a hurá! – Příbytek je na světě! Stačí si už jen vzít oblíbenou knížku a lehnout si vedle sebe, přitulit se a povídat si.

Jak využít obyčejnou deku při hře, prozradila vedoucí učitelka mateřské školy Mgr., Bc. Renata Dreslerová, DiS.: „Pokud máte doma dlažbu a trochu prostoru, udělejte si bobovou dráhu nebo psí spřežení. Na deku se posadí děti a vy taháte. Jen dávejte pozor, občas se vám může po cestě „náklad“ vytratit. Další skvělá hra je schovávaná, ta snad nikdy neomrzí. Děti dokáží vymyslet úkryty i tam, kde by vás to ani nenapadlo.“

A co takové vaření? Zapojte děti i při této činnosti. „Vařit si v pokojíčku ve vlastní kuchyňce je sice skvělé, ale hra nikdy nepředčí skutečnou kuchyni. V kuchyni jste Vy a dospělácká, opravdová práce. Společné vaření malé kuchtíky skvěle zabaví, zároveň máte taky šanci ovlivnit jejich stravovací návyky,“ popisuje paní učitelka s tím, že děti tak získají lepší vztah i k méně oblíbeným jídlům, pokud budou od začátku u jejich přípravy. Společným plánováním můžete sestavit i týdenní jídelníček.

Při vaření svěřte dětem činnosti, které jsou bezpečné. Děti mohou:

  • oplachovat a umývat zeleninu a ovoce,
  • trhat listy salátu,
  • míchat,
  • zdobit,
  • ochutnávat,
  • nebo ovládat s Vaší pomocí přístroje.

Stačí k lince přidat schůdky nebo židli, opatřit dětem třeba kuchařskou zástěru a společné vaření může začít. „Přitom můžete procvičovat počítání, barvy, tvary, seřazovat podle velikosti. A uvidíte, kolik zábavy si užijete. Sice budete muset možná více uklízet, to můžete zase společně, ale strávený čas je k nezaplacení,“ uzavírá své tipy Renata Dreslerová. Hurá, jde se na to!

Bc. Hana Horáková