Děti z družinky se vydaly na prázdninovou cestu kolem světa

Letos poprvé se otevřela školní družina naší školy žákům i během letních měsíců. Žáci prvního stupně základní školy si mohli zpestřit začátek prázdnin tematicky zaměřeným programem s názvem Cesta kolem světa. Během ní navštívili různé země napříč všemi kontinenty. 

„Hned na začátku své cesty si žáci vyřídili cestovní pas, do kterého sbírali vlajky navštívených států. V každé navštívené zemi je čekal speciální úkol, hra, soutěž, sportovní aktivita nebo šifra. Žáci se během své cesty naučili vlajky různých států, orientovat se v mapách, zapamatovali si hlavní města a dozvěděli se spoustu zajímavostí z různých koutů světa,“ popisuje program družiny vychovatelka Lucie Vávrová, DiS. 

„V Itálii nechali vybuchnout vlastní sopku, v Řecku se zúčastnili letních olympijských her, v USA se vydali po stopách našich předků v místním Muzeu vystěhovalectví a navštívili světové mistrovství v kuželkách, v Mexiku zdobili cukrové lebky, v Egyptě si vyzkoušeli mumifikaci některých členů expedice, v Austrálii se věnovali rybolovu, v Japonsku si přeložili své jméno do japonštiny a na závěr nechybělo ani hledání tajemného pokladu nebo zdobení družinových triček,“ jmenuje hlavní body programu červencové družiny Lucie Vávrová, která jej pro děti připravila ve spolupráci s dalšími vychovateli a asistentkami pedagoga.  

K programu školní družiny se připojila i naše školní jídelna. „Žáci si vyzkoušeli rovněž chutě různých kuchyní. Paní kuchařky připravily účastníkům jídelníček tak, aby odpovídal národním jídlům jednotlivých „navštívených“ zemí. Děti tak ochutnaly polévku minestrone, marockou cizrnovou hariru či mexickou fazolovou polévku. Jako hlavní jídlo se na jídelním lístku objevily lasagne, hamburger, pečený losos, africké masové koule s dýňovými semínky, kuře po čínsku nebo quibe de forno,“ uvádí Lucie Vávrová. „Největší radost měly děti z italské, francouzské a americké kuchyně,“ uvádí vedoucí školní jídelny Alena Kandráčová, která jídelní nabídku pro děti připravila.  

Program školní družiny je připraven i na druhou polovinu srpna. Tentokrát to bude indiánské dobrodružství a hledání pokladu na cestě za Amuletem Slunce.

Prezentace – Cesta kolem světa

Bc. Hana Horáková