Tři dny jinak aneb adaptační stmelování kolektivu šesté třídy

Nový kolektiv, ve kterém v šesté třídě přivítali šest nových žáků z okolních škol, vyrazil vstříc dobrodružným zážitkům do kopřivnického skautského centra Vanaivan. Zde už na žáky čekaly zkušené instruktorky volného času – jedna se skautskou přezdívkou Borůvka a druhá Radka. Tyto dvě neuvěřitelné dámy připravily pro děti spoustu her, ve kterých zapojily jak mozkové závity, tak svaly. Program byl skutečně pestrý a jedna hra střídala druhou.

„Hned jak jsme přijeli, otestovali jsme si vědomosti o našich spolužácích: co o nich víme, jaké mají koníčky, co jim dala koronavirová pauza a jaké mají plány do konce roku. Pak jsme se vrhli na rozsáhlé sportoviště v přírodním areálu skautského centra. Všechny aktivity se odehrávaly venku, neboť – až na jeden malý deštík – jsme měli celé tři dny hezké počasí,“ popsala průběh pobytu ve skautském centru zástupkyně ředitelky Mgr. Martina Bílková, která ve škole zároveň působí jako metodik prevence rizikového chování.

„Hry prověřovaly, jakého máme týmového ducha, jak se umíme navzájem podpořit, naslouchat si, poradit. Byla to skutečně fuška se domluvit. Museli jsme pochopit, že překřikováním to nepůjde,“ popsal malé peripetie nový třídní učitel šesté třídy Mgr. Ondřej Švrček. Program pokračoval až do večerních hodin, kdy žáci měli každý večer noční hru, která je donutila vystoupit z komfortní zóny, být odvážný a orientovat se ve tmě. Na večerku se pak už po celém dni stráveném venku těšili.

Stmelování kolektivu probíhalo i se zúčastněnými pedagogy, a to konkrétně se zástupkyní ředitelky, která byla hlavním velitelem adaptačního kurzu a dohlížela na pravidla fair play, dále s třídním učitelem šesťáků, který třídu provede druhým stupněm a je sportovcem tělem a duší, s také s novou asistentkou pedagoga v této třídě Ing. Jarmilou Halamíčkovu.

A že se všem adaptační kurz líbil? No jasně. Jasným znamením bylo, že všichni šli do každé hry s plným nasazením, odhodláním, vydat ze sebe to nejlepší a chutí se něco nového naučit. Pro naše instruktory zase odměnou byly spokojené a usměvavé tváře všech zúčastněných.

Účast na adaptačním kurzu byla součástí celoročního projektu Lichnov: Pošli to dál, na který škola získala neinvestiční účelovou dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje ve výši 80 tisíc korun určenou na podporu preventivních aktivit a vztahů mezi žáky. Aktivitu rovněž podpořil Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole a Mateřské škole Lichnov, který dětem uhradil dopravu do Kopřivnice i zpět.

Bc. Hana Horáková