Závěrečná informace před nástupem dětí do školy: máme stojánky i instruktážní video

Vážení rodiče, pevně věřím, že jsme na zítřek připraveni. Zajistili jsme celodenní školní družinu pro děti z prvního stupně na týdny, kdy děti nemají prezenční vyučování. Od úterý jsme zajistili rovněž ranní družinu. Zajistili jsme možnost umístění dětí v mateřské škole pro rodiče vybraných profesí. Připravena je rotace tříd na prvním stupni, zvláštní vstupy, organizace stravování. 

Ve škole je zřízeno několik testovacích center ve třídách a jedno velkokapacitní v tělocvičně. Školka je na tom s prostorem hůře, proto jsme zvolili postup odlišný od testování žáků v základní škole, ale doufám, že i tam to zvládneme. V případě, že to bude někde „drhnout“, budeme hledat cesty ke zlepšení. Ale to se teprve uvidí! 

Také jsme vyrobili stojánky na testy, které ve školách, kam byly zaslány testy Singclean, chyběly. Naši pedagogové je pro děti vytvořili v pátek ve sborovně a myslím, že se jednalo o vynikající teambuildingovou aktivitu, při které nechyběl humor a legrace. Možná nám to pomohlo odlehčit situaci. 

Stojánky budou určitě předmětem ruční práce i do budoucna; ty papírové asi nebudou mít dlouhou životnost. Na internetu už koluje spousta nápadů, čím chybějící stojánky z testů nahradit. Moravské školy v testu tvořivosti dle mého obstály na výbornou! 

Dalším tématem pro nás bylo samotné testování. Testy Singclean jsou složitější a do školy dorazily až ve čtvrtek. Počet testů zaslaných do školy vycházel ze statistik, v nichž jsme vykazovali, kolik nám v průběhu prvních dvou týdnů nastoupí dětí a zaměstnanců. To, že máme zajišťovat celodenní družinku a školku pro rodiče vybraných profesí (což pro nás znamená děti i pracovníky ve škole navíc), jsme do propočtů nezahrnuli, protože jsme to nevěděli. Naštěstí jsme ale požádali o testy do rezervy, takže jich máme dost a další zásilka je přislíbena. 

Páteční přípravné setkání jsme završili zdravotnickou lekcí testování. Role demonstrátora se (dobrovolně!) ujal učitel Mgr. Ondřej Švrček. My ostatní jsme ho bedlivě sledovali a také rovnou „v akci“ natočili. No a nakonec se z toho vyklubal nápad zaslat Vám tento videonávod. Můžete se na něj podívat spolu se svými dětmi. Možná pro Vás i pro ně může být ujištěním, že to společně zvládneme! 

Přeji Vám poklidný zbytek dne. A klid Vám přeji hlavně do zítřka. Je to asi to nejdůležitější, co si vzájemně můžeme předat, aby byl nástup do školy pro děti pozitivní událostí – samozřejmě ideálně s negativním výsledkem testování. ?

Mgr. Olga Síbrtová a další pedagogičtí zdravotníci