Výtvarné kejkle: škola se rozzářila barvami a spojenectvím

logo Moravskoslezského kraje

V dnešní mrzuté době, kdy přes respirátory nevidíme své úsměvy a kdy se mnozí z nás potýkají s odloučeností od svých přátel a kamarádů, kdy se mnozí z nás necítí bezpečně, jsme se pokusili rozzářit svět barvami a dát si vědět, že držíme spolu.

[ngg src=“galleries“ ids=“13″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

„V rámci projektu Lichnov: Pošli to dál, ve kterém nám jde o vytvoření bezpečného prostředí ve škole, jsme se pokusili vyjádřit výtvarnou cestou své já, spojit se s ostatními a vytvořit kruh bezpečí pro celou školu. A tak se ve výtvarné části projektu činili prvňáčci, šesťáci i naše osmička,“ popisuje záměr výtvarných kejklí učitelka výtvarné výchovy Mgr. Petra Stoklasová.

Výtvarný projekt se uskutečnil ve dnech 24. až 28. května 2021. Žáci si povídali o významu barev, o jejich působení i o jejich míchání. Diskutovali o tom, jakou barvu upřednostňují a proč, jakou barvu by přiřadili spolužákovi, jak se vidíme v dnešním světě. Smyslem výtvarného kejklení bylo utvořit z našich osobností ochranný kruh, ve kterém se budou nejen žáci cítit navzájem bezpečně.

Po teoretické části se děti vrhly na výtvarné činnosti „Na velký papír jsme pomocí šablony postavy a barev vyjádřili své pocity i to, jak se sami vnímáme. Bylo zajímavé sledovat, jak se děti postupně propracovávaly ke konečné podobě svého výtvoru. Vznikaly spontánní diskuse nad pracemi, děti rozebíraly své obrázky, sdělovaly si navzájem pocity, pomáhaly si. Nakonec jsme všechny obrázky – postavy spojili a utvořili kruh bezpečí,“ doplňuje výtvarnice Petra Stoklasová.

„I když se každý viděl trochu jinak, konečné spojení těchto prací v kruhu udělalo dětem radost. Žáci si uvědomili, že ač je každý jiný, společně tvoříme pevný celek, a tak, jak si podávají ruce postavy na našich obrázcích, si podáváme pomocnou ruku i ve skutečnosti,“ uzavírá učitelka. 

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže. Celková výše dotace je 80 tisíc korun. 

Bc. Hana Horáková