Holky ze sedmičky četly pohádky dětem z mateřinky

Ve školním roce 2019/2020 zahájila naše základní škola ve spolupráci s mateřskou školou společný projekt Čtení sedmáků dětem ve školce. Pravidelně jednou týdně chodili sedmáci do mateřské školy číst našim nejmenším pohádky a různé jiné příběhy. Tenkrát učila český jazyk v sedmé třídě češtinářka Mgr. Ivana Michaličková. 

„Úkol se možná zdál snadný, ale úplně tomu tak nebylo. Žáci se na čtení pečlivě připravovali. Chtěli číst tak, aby děti ve školce svými příběhy zaujali,“ popisuje projekt ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová s tím, že bohužel byl celý projekt přerušen epidemií a v loňském roce se z důvodu povinné homogenity třid a skupin vůbec nerozjel. 

V letošním roce se projekt znovu podařilo oživit, tentokrát pod vedením učitelky českého jazyka Mgr. Petry Stoklasové, která učí v sedmé třídě. Do školky zavítaly sedmačky Markéta Buzková, Tereza Kostelníková, Nela Palatková a Barbora Vaňková. A jak sama děvčata na svůj speciální úkol nahlížejí? 

„Tak jsme to letos zase zkusily. A co vlastně? No přece čtení pohádek našim malým kamarádům v mateřské škole. Pustily jsme se do toho s vervou. S paní učitelkou Stoklasovou jsme vybraly vhodné pohádky, poctivě trénovaly a konečně v den D jsme vyrazily po obědě přečíst pohádku na spaní dětem v malém a potom i ve velkém oddělení.

Po počáteční trémě jsme to pořádně rozjely a nebyla to jen jedna pohádka, ale hned tři. A tak si děti vyslechly pohádky o Bambim, o Makové panence i o Křemílkovi a Vochomůrkovi.

Děti byly bezvadné, o pohádkách jsme si spolu i malinko povídali a společně jsme se těšili na další čtenářské setkání. Bohužel covid už zase úřaduje a naše čtení ve školce je prozatím pozastaveno. Tak snad to nebude trvat dlouho a brzy se zase uvidíme.“

A my si to budeme přát spolu s dětmi ze školky také!

Bc. Hana Horáková