Metaforms: Soutěž ve skládání logických rébusů

S příchodem jara se po zimní odmlce probudila také soutěž Metaforms. Soutěž proběhla stejně jako na podzim pod záštitou projektu MAP ORP Frenštát pod Radhoštěm II. Tentokrát to byla velká výzva pro logicky uvažující hlavičky z druhého a šestého ročníku. S přihlášením jsme neváhali ani minutu, protože šikovnými a odvážnými žáky se to v naší škole jen hemží a hru Metaforms v naší škole rádi využíváme nejen v hodinách matematiky.

Z druhého ročníku naši školu reprezentovali: Jaroslav Růžička, Ondřej Hilscher, Ondřej Klímek, Anita Kvitová a Tereza Marková. Z šestého ročníku to byli: Pavel Herman, Daniel Švec, Roman Chalupa, Erik Štěpán a Dorotka Kociánová. 

Pokyn organizátorů byl jasný. Dne 23. března 2022 se připojit ve stanovený čas on-line a seznámit se se soupeři z dalších škol na dálku, vyslechnout si pravidla, i jaký bude průběh. Pro oba ročníky byla různá zadání, která se navíc losovala. Následoval nerušený vymezený čas na řešení úloh, které se v náročnosti postupně stupňovaly, a bylo jich celkem deset. Nejvyšší možný počet bodů byl 100. V určenou dobu bylo on-line zhodnocení výkonů a sdílení dojmů.

Druháci si mezi šesti zúčastněnými školami vybojovali čtvrté místo s celkovým počtem 418 bodů, největšího počtu z našich žáků dosáhl Jaroslav Růžička, a to 93 bodů. Šesťáci skončili ze čtyř přihlášených škol na třetím místě s 393 body, největšího počtu bodů z našich dosáhl Pavel Herman, a to 97 b. 

„Všichni naši žáci projevili nejen bojovného ducha, ale i velkou schopnost koncentrace. Každý soutěžící si na památku odnesl jako odměnu moc pěknou malou logickou hru. Za dosažené výsledky jim z celého srdce gratuluji, byli opravdu skvělí,“ blahopřeje Mgr. Markéta Martinů, která byla spolu s asistentkami Jarkou Kociánovou a Monikou Chumchalovou nápomocna při organizaci. 

Pro všechny zúčastněné to byla výborná zkušenost, že si lze soutěžit, aniž by se soutěžící museli vzdálit ze své školy. Těšíme se na pokračování této soutěže.

Bc. Hana Horáková