Výtvarné kejkle završily celoroční projekt Lichnov: Pošli to dál

logo Moravskoslezského kraje

A je to zase tady! Výtvarné kejklování v rámci projektu Lichnov: Pošli to dál. Naše hry s barvou proběhly na konci května. V duchu myšlenky projektu cítit se spolu bezpečně jsme vycházeli z prožitého covidového období, kdy se mnozí z nás cítili opuštěně a ztraceně. Hlavním tématem našeho kejklování proto byl dialog. Dialog mezi námi a rodinou, dialog mezi námi a kamarády, dialog, který vedeme sami v sobě. Hlavně bez roušek! Konečně jsme se na sebe mohli usmívat a radovat se z „odhalených tváří“.  

A že nám to šlo! Nejdříve jsme se bavili o tom, jak jsme se v covidovém období cítili i jak se cítíme teď. V souvislosti s našimi pocity jsme se bavili o barvách, jak na nás působí i jak působíme my na ostatní, když máme určitou barvu na svém oblečení. Dostali jsme se i k tomu, jak nám barvy mohou pomoci, když jsme třeba smutní.

Po tomto barevném teoretickém úvodu jsme se zamysleli nad tím, jak barevně můžeme vnímat sami sebe i své parťáky při rozhovoru, a snažili se to výtvarně zpracovat. Protože k dialogu jsou zapotřebí nejméně dva, objevily se na našem výkrese dva profily, někteří měli parťáků na výkrese víc. Zobrazili jsme také svět kolem nás a samozřejmostí bylo i použití barev.

Některé výtvory působily trochu smutně a tady nastoupila myšlenka procházející celým projektem, a to navzájem si pomáhat a vytvořit pocit bezpečí pro všechny. Žáci nad svými výtvory „dialogovali“ a na konci hodiny se většina z nás usmívala. Snad nám to alespoň nějakou dobu vydrží. A když ne, je tady pořád naše kejklování. 

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže. Celková výše dotace je 80 tisíc korun.

Mgr. Petra Stoklasová