Úžasné divadlo fyziky zavítalo do školy v rámci Týdne vědy

Akce realizovaná díky projektu MAP ORP Frenštát pod Radhoštěm II rozčeřila klidné vody lichnovské základní školy. V pondělí 3. a v úterý 4. října 2022 se páťáci a sedmáci zúčastnili projektu, který pro ně připravilo Úžasné divadlo fyziky. Témata byla opravdu zajímavá: Všechny barvy duhy a Vší silou. 

Co se naši žáci dověděli, přibližuje učitel fyziky Ing. Daniel Otýpka: „Páťáci zjistili, proč displeje a malíři míchají barvy jinak a které barvy nenajdeme v duze. Prozkoumali barevné vidění člověka, zvířat a hmyzu. Zjistili, jakým způsobem oko detekuje světlo a jak se mohou oči unavit. Na optických klamech pozorovali, jaké limity má náš zrak, a hlavně, jaká omezení má mozek, když interpretuje to, co vidíme.“

Oproti tomu sedmáci zkoušeli najít těžiště i se zavřenýma očima. Zjistili, kde má těžiště Česká republika a kde mají těžiště oni sami. „Na závěr si vyrobili škálu balančních hraček z různorodých materiálů a prozkoumali, kdy se věci překlápí, kdy mají tělesa těžiště ve své hmotě a kdy mimo ni, tedy mimo sebe,“ doplňuje Daniel Otýpka. 

Cílem těchto zábavně poučných workshopů bylo ukázat fyziku z jiné stránky: jako zajímavý, ale srozumitelný obor, který nemusí být nudný!

Bc. Hana Horáková