Exkurze v záchranné stanici v Bartošovicích byla protkána zábavnými momenty

V pátek 30. září 2022 se děti ze školky společně se svými učitelkami vypravily do Záchranné stanice a Domu přírody v Poodří v Bartošovicích. „Hned první dojem na nás udělala milá paní průvodkyně, která děti s úsměvem přivítala a začala s poutavým výkladem. Zjišťovala, jestli děti ví, co dělat při nálezu zraněného zvířete. Odpovědi byly různé, některé děti si jej chtěly vzít domů, jiné chtěly volat 155,“ popisuje vtipný moment učitelka ze třídy Sluníček Ivana Hosová.

Ale zábavných momentů a komentářů bylo přece jen více: „Jé, vajíčka! Vyklubaly se jim děti! Jé, ty jsou roztomilé!“

„K čemu slouží ve vajíčku žloutek?“ „No, aby se z něho umíchala kuřátka!“

„Proč všichni ptáci tak krásně zpívají?“ „Protože jsou rádi!“

Následoval program zaměřený na ptáky: Od vajíčka k mláděti. V čem jsou ptáci výjimeční, kde si staví hnízda, proč mají samičky jiné zbarvení než samečci, jak vypadá jejích peří – to vše se děti dověděly z interaktivní tabule.

Velký úspěch měla u dětí komentovaná prohlídka venkovních expozic živých zvířat. Děti nahlédly pod pokličku záchranné stanice a seznámili se s jejími pacienty. „Zajímavé bylo nakouknutí do ptačích budek pomocí zrcadel, které ovládala paní průvodkyně. A ke konci expozice děti viděly i vydru říční, která se před dětmi předváděla a paní průvodkyně ukázala její krmení kuřátky. Výlet se nám vydařil, do školky se děti vracely plné zážitků a některé děti říkaly, že se tam chtějí podívat i s rodiči,“ uzavírá povídání učitelka ze třídy Motýlků Monika Štěrbová.

Na závěr si s námi můžete zkusit malý kvíz: Jak poznáte neuvařené vajíčko od uvařeného? Opravdu si myslíte, že to víte? Děti ze školky odpověděly takto: „Vejce roztočte a po zastavení se neuvařené stále točí!“

Paní průvodkyně chtěla vajíčka uklidit a Ondrovi se to moc nelíbilo, a takto reagoval: „To vajíčko si sníte!“ A paní průvodkyně mu odpověděla: „No to si teda taky sním.“ 

Sami vidíte, že úsměvných situací bylo opravdu nespočet.

Bc. Hana Horáková