Sklizeň nejenom v kuchyni, ale i v moštárně. Šesťáci se vydali na exkurzi na komentovanou prohlídku

Padá listí, úroda je sklizena a zvířata se pomalu ukládají k zimnímu spánku. To však neplatí pro šesťáky z naší základní školy, ti jsou pracovití. Ve cvičné kuchyni v rámci pracovních činností připravovali samé dobroty: ovocný salát a palačinky! Palačinky, které na Moravě známe pod názvem amolety, pak potřeli domácím borůvkovým džemem od Vítka Horečky a taktéž domácím angreštovým džemem od Jirky Růžičky. Téma zpracování ovoce se promítlo také v návštěvě moštárny v Lichnově, kde spolu třídy VI. A a VI. B. strávily nemalý čas.

„Celým prostorem nás provedla paní Svatava Klímková, která je členkou Českého zahrádkářského svazu. Paní Klímková měla připraveny ukázky sušené zeleniny i ovoce, mezi kterými byly i exotické druhy. Šesťáci si vyslechli komentovanou prohlídku a pak měli spoustu dotazů, které paní Klímková s přehledem zodpověděla, protože je odborník na svém místě,“ zmiňuje učitelka pracovních činností Mgr. Monika Čempel. Vybrané ovoce měli žáci možnost i ochutnat a za to byli moc rádi. „Chtěla bych tímto paní Klímkové moc poděkovat za její ochotu nás provést moštárnou a za zajímavý výklad,“ dodává Monika Čempel.

Ovocný sad na školní zahradě bohužel letos zel prázdnotou, takže škola nemohla využít možnosti místní moštárny a sušárny, ale budeme se těšit příští rok!

Bc. Hana Horáková