Znáš vlajky světa? Žáci z druhého stupně v soutěži otestovali své zeměpisné znalosti

Ve čtvrtek 1. února 2023 se vybraní zástupci z řad žáků napříč druhým stupněm zúčastnili soutěže nazvané „Znáš vlajky světa?“, kterou zorganizoval učitel zeměpisu Ing. Daniel Otýpka. Sám k tomu dodává: „Poznat vlajky světa je výborná a obohacující znalost, kterou můžete využít v mnoha oblastech, jako je politická geografie nebo třeba sport.“

Soutěžilo se ve dvou kategoriích, první zahrnovala soutěžící ze šestých a sedmých ročníků, ve druhé poměřili své znalosti žáci osmých a devátých tříd. Pravidla byla pro všechny stejná: poznat vlajku dané země a správně vepsat název státu do daného políčka formuláře. Soutěžilo se v šesti oblastech: Evropa, Asie, Amerika, Austrálie a Oceánie, Afrika a Svět. Poslední oblast byla složena z vlajek z předešlých oddílů.

Pro některé žáky to byla velká výzva, jiní si šli vyzkoušet, jak se ve vlajkách orientují. Napětí bylo znát do poslední chvíle, protože nikdo z žáků netušil, jak si vedou ti druzí. Konečně dopsala i poslední skupina a čekalo se na vyhlášení výsledků.

„Velice mile mne překvapila znalost mnoha žáků v této oblasti. Jsem velice rád, že většina soutěžících věnovala spoustu svého volného času k tomu, aby se něco nového naučili. Celá soutěž probíhala v příjemné atmosféře a zároveň v duchu fair play, což rovněž oceňuji,“ pochvaluje si Daniel Otýpka.

Maximální počet bodů, které mohli soutěžící získat, bylo sto dvacet tři bodů. A tak o nemalé překvapení na závěr se postarala trojice žáků z deváté a osmé třídy: Nikola Běčáková, Josef Mičulka a Jakub Pícha, kteří získali maximální počet bodů, tedy všichni se umístili na prvním místě. Z tohoto důvodu si drobné ocenění zasloužila i Vanesa Tichavská, které plný počet bodů unikl o jeden jediný bod.

Z mladší kategorie, tedy ze tříd šestých a sedmých, se na prvním místě umístil Vít Horečka, na druhém místě Dominik Kubala a třetí místo obsadil Maxmilián Havel. Všichni s úctyhodným počtem bodů!

„Děkujeme Spolku rodičů a přátel školy za poskytnutí finančního obnosu pro zakoupení cen. Velké díky patří především všem žákům za účast a vítězům gratulujeme!“ vzkazuje slova díků zástupkyně ředitelky Mgr. Martina Bílková.

Přehled vítězů

Šesté a sedmé ročníky

  1. Vít Horečka
  2. Dominik Kubala
  3. Maxmilián Havel

Osmé a deváté ročníky

  1. Nikola Běčáková, Josef Mičulka, Jakub Pícha
  2. Vanesa Tichavská

Bc. Hana Horáková