Lichnovská vařečka podruhé. Do kuchařské soutěže se zapojila více než dvacítka žáků školy

V pořadí druhý ročník kuchařské soutěže Lichnovská vařečka se v naší základní škole uskutečnil v pátek 5. května 2023. Žáci, kteří se na soutěž neuvěřitelně těšili a připravovali, měli připravit jakýkoli pokrm z vajíček. Příprava byla důležitá, museli si velmi dobře rozmyslet, jaké suroviny použijí, co nakoupí, ale také jak vše na závěr naservírují, aby se jim zvýšila šance na výhru.

„Cvičná kuchyně má omezené prostory, proto soutěžící vařili postupně. Museli jsme skloubit vaření s pečením, dobu přípravy, pracovní prostory, technologické zázemí kuchyně, ale vše bylo do puntíku zorganizováno, a tak mohli všichni své výrobky s přehledem připravit,“ popisuje náročné činnosti organizátorka soutěže, učitelka vaření Mgr. Monika Čempel.

Mezitím byly pro soutěžící připraveny doplňující disciplíny. Poznávali různé druhy koření, naklíčených bylinek, luštěnin a obilovin. Dalším úkolem bylo oddělit žloutky od bílků a správně prostřít stůl. Ve školním informačním centru na žáky čekal test prostřednictvím aplikace Kahoot. Pro ty, kteří již měli splněno, byl připraven oddechový koutek plný inspirativní kuchařské literatury,“ uvádí dále Monika Čempel.

Po celou dobu soutěže se ze cvičné kuchyně linula celým areálem školy vůně připravovaného jídla a o přestávkách lákala zvědavce ze stran žáků, pedagogů i ostatních zaměstnanců školy. Někteří oceňovali výrobky žáků s tím, že takové pokrmy by neuměli uvařit ani oni sami.

Laťku nastavili naši žáci při vaření vysoko, a tak neměla porota při vyhodnocování vůbec snadnou práci – všechny připravené pokrmy totiž chutnaly skvěle. Nakonec bylo rozhodnuto takto:

První místo získala Petra Mičkalová z VI. B třídy, která připravovala vaječnou tlačenku. Druhé místo obsadil Adam Kuběna ze VII. A třídy, který upekl božský perník. Ten byl opravdu naprosto božský, porotu oslovil svou nadýchaností. Třetí místo obsadila Natálie Perezová ze VII. B třídy se svým zdravým jogurtovo-ovocným koláčem.

Kromě toho byly uděleny ještě zvláštní ceny. Cenu za nesložitější pokrm získal Jakub Buzek z VIII. třídy. Ten si jako jediný troufl na pokrm s masem a připravil zapečené gnocchi s kuřecím masem, kukuřicí a sýrem. Prvenství za nejzajímavější pokrm získal Michal Obsadný z VIII. třídy, který předvedl avokádový toast s vejcem benedikt. Cenu za nejlepší sladký pokrm obdržel Josef Mičulka, jehož tvarohové kobližky s citrónovým krémem, čerstvými malinami, zdobené mátou a lyofilizovanými malinami, jež jsou sušené mrazem, byly naprosto dokonalé.

Jednu porci měli soutěžící vystavit na chodbě u cvičné kuchyně. Všichni žáci a zaměstnanci školy měli možnost zvolit nejkrásněji prezentovaný a naservírovaný pokrm. Ze stran hlasujících zaznívalo: „To je neskutečně těžké vybrat jen jeden pokrm, vždyť vše je tak krásně naservírované, taková nádhera, oči přecházejí…“

Počty hlasů se počítaly až do odpoledních hodin, a proto proběhlo vyhlášení až v úterý 9. května 2023. V této disciplíně nakonec zvítězila Markéta Rečková z IX. A třídy, která připravila lívance s tvarohovým krémem a čerstvým ovocem. Druhou příčku si zasloužily krásně naservírované tartaletky od Michaely Babincové z IX. B a jako třetí se umístila Karolína Kahánková rovněž z IX. B se svou kakaovou buchtou zdobenou čokoládou, malinami a mátou.

„Chtěla bych všem zúčastněným poděkovat za skvěle odvedenou práci, za výběr pokrmů, samostatnost, ohleduplnosti při soutěži, která byla nutná kvůli malému prostoru kuchyně. Za poměrně krátkou dobu vytvořit takové množství pokrmů, to není jen tak! A ještě k tomu přidat úsměv! Soutěžící si navzájem i radili – a toho si velmi cením, protože lichnovští žáci mají týmového ducha. Na všech bylo vidět, že si den pěkně užili,“ oceňuje snahu soutěžících Monika Čempel.

Bc. Hana Horáková