Žáci putovali na vlně romantismu literární Evropou od Goetha k Vrchlickému

„Že romantismus není vůbec romantika, jsme se přesvědčili v pondělí 7. ledna 2019 díky Divadélku pro školy z Hradce Králové,“ uvádí k divadelnímu představení, které pro školu zajistila, učitelka českého jazyka Mgr. Petra Stoklasová. „Ukázky z příběhů představitelů období romantismu byly spíše smutné a končily tragicky, nicméně nikdo jsme při pondělním představení neplakali. Herci totiž celou látku podali s vtipem a humorem,“ popisuje češtinářka. 

Dva herci královéhradeckého divadla provedli žáky druhého stupně dílem klasiků světové literatury J. W. Goetha (Utrpení mladého Werthera), N. V. Gogola (Ženitba), z francouzského romantismu zhlédli ukázku z románu Chrám Matky Boží v Paříži. „V příběhu nešťastného Quasimoda a krásné Esmeraldy si dokonce zahráli Klára Krupová a Patrik Keller,“ doplňuje kantorka a dodává, že za český romantismus nemohl chybět K. H. Mácha. „Jeho Máj nám byl představen v konfrontaci s E. A. Poem a jeho Havranem. Žákům se více líbil Mácha,“ usmívá se učitelka.

Představení uzavírala scénka ze všem známé komedie J. Vrchlického Noc na Karlštejně. „Královna Eliška byla sice trochu fousatá, protože ji hrál herec, ale pohlazením na duši pro nás byl konečně veselý příběh s dobrým koncem.
Musíme poznamenat, že komunikace mezi herci a publikem byla výborná a je jen dokladem toho, že Divadélko pro školy dokáže děti nejenom poučit, ale i pobavit,“ uzavírá hodnocení představení Petra Stoklasová.