Advent ve škole: návštěva Mikuláše, vánoční písně, tradiční jarmark, rozsvěcení stromku v obci a mnoho dalšího

Poslední měsíc roku patřil v lichnovské škole přípravám na vánoční svátky. Nejprve jsme si připomněli svatého Mikuláše. Ten dorazil v pátek 6. prosince 2019 se svým andělským a čertovským doprovodem za žáky do školy. Tento den kromě návštěvy svatého Mikuláše vrcholily také přípravy na tradiční jarmark, který proběhl ve škole v odpoledních hodinách. Ke kouzelné vánoční atmosféře přispěla výzdoba školy a obrovský vánoční stromek, který škole darovala obec. Jarmark zahájila ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová přáním všeho dobrého a pohody v adventním čase, o Vánocích i v následujícím roce. Následovalo očekávané vánoční vystoupení obou školních pěveckých sborů pod vedením zkušeného sbormistra MgA. Jiřího Najvara. Vánoční pěvecké vystoupení sklidilo hlasitý potlesk a hned několik pochval z publika. 

Mnoho návštěvníků se těšilo na výrobky, které pro ně připravili žáci všech tříd a také ti, kteří chodí do družiny. Někteří hosté přímo zamířili do tříd, kde jejich děti či vnuci a vnučky chodí, aby si koupili výrobek svých milých. A že bylo z čeho vybírat! „Moje třída vyráběla ozdoby ze zažehlovacích korálků, prostírání a dekorační nádoby z plechu. U dalších tříd jsem zahlédla pěkné keramické výrobky a milá přáníčka, ta vyráběla mateřská škola,“ upřesnila Mgr. Barbara Sochová, třídní učitelka druhé třídy. Do tvoření se zapojili také rodiče. „Dostala jsem od nich moc krásné výrobky, třeba andílky ze dřeva, z větviček, viděla jsem i trpaslíky a voňavá srdíčka s perníkovým kořením. Máme opravdu moc šikovné rodiče,“ pochválila třídní učitelka čtvrťáků Mgr. Monika Hanzelková. 

O občerstvení se zase postaral Čertovský bufet v podání žáků osmé třídy. Nabízely se párky v rohlíku, tousty, kofola a další dobroty. V Andělské kavárně, kterou zařídili a obsluhovali rodiče ze SRPŠ, jsme mohli najít výborný čokoládový dort s řepou, karamelové řezy a k tomu všemu výborné kafíčko. 

 „Děkuji všem – dětem, rodičům, SRPŠ a samozřejmě také svým kolegům – za přípravu a aktivní účast na jarmarku. Domnívám se, že návštěvníci si neodnesli pouze krásné výrobky, ale také hřejivý pocit z příjemně strávených chvil a možnosti se setkat se známými a přáteli v prostorách školy,“ uvádí ředitelka školy s tím, že by na tomto místě také ráda poděkovala místostarostovi obce Stanislavu Kellerovi za to, že se postaral o nazvučení obou akcí – jak Mikulášské nadílky v kulturním domě, tak vystoupení pěveckého sboru při zahájení jarmarku –, a za čas, který škole v předvánoční době věnoval. „Myslím si, že obě akce byly velmi úspěšné jednak co se týká návštěvnosti, jednak díky výtěžku, který bude použit prostřednictvím SRPŠ opět dětem ve školce a škole. Poděkování patří také Jirkovi Najvarovi za vedení obou sborů ve škole. Díky jeho elánu a chuti pracovat s lichnovskými dětmi jsme si mohli úžasné vánoční písničky vyslechnout ještě při rozsvícení vánočního stromku v obci,“ dodává ředitelka. 

Advent ve škole byl v posledním školním týdnu zakončen sportováním a kulturou. Na žáky čekaly turnaje v ping-pongu a ve volejbalu, společné besídky a rozdávání dárků, děti z prvního stupně odjely do Divadla loutek v Ostravě. A pak už se všichni rozešli vstříc Vánocům a prázdninovým dnům. „Doufám, že děti prožily společně se svými blízkými krásné chvíle plné pohody, že se jim splnilo nejedno přání a že do nového roku vstoupily ve štěstí, zdraví a lásce. To vše, korunované úspěchy nejen při školním snažení, bych jim ráda popřála i do roku 2020,“ vzkazuje závěrem ředitelka školy.  

Bc. Hana Horáková