Informace k zápisu k povinné školní docházce pro školní rok 2020/2021

Vážení rodiče a zákonní zástupci dětí,
zápis do I. třídy pro školní rok 2020/2021 proběhne z rozhodnutí ředitelky školy v souladu se školským zákonem (§ 36 odst. 4) ve dnech 20. až 24. dubna 2020. V souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády dochází k úpravám v organizaci zápisu. Zápis proběhne bez osobní přítomnosti dětí. 

K zápisu k povinné školní docházce je zákonný zástupce povinen přihlásit dítě narozené do 31. srpna 2014. Pro školní rok 2020/2021 předpokládáme otevření jedné první třídy. 

Přihlášení k zápisu do I. třídy

V souladu s občanským zákoníkem stačí, když dítě u zápisu zastupuje pouze jeden zákonný zástupce. Své děti přihlašujte k zápisu pomocí formuláře, jehož vyplnění Vám zabere zhruba dvě minuty. Dotazník vyplňte nejpozději do úterý 14. dubna 2020. Formulář naleznete na internetových stránkách školy zde.

Po vyplnění formuláře Vám budou zaslány na e-mail, který uvedete, příslušné dokumenty k zápisu formou odkazu, a to nejpozději do pátku 17. dubna 2020.  Po kliknutí na tento odkaz se Vám zobrazí: 

  • přidělené registrační číslo, pod kterým bude Vaše dítě vedeno v přijímacím řízení;
  • žádost o přijetí k základnímu vzdělávání;
  • zápisní list; 
  • žádost o odklad povinné školní docházky – využijete pouze případě, že o odklad žádáte (podrobněji viz část Odklad povinné školní docházky). 

Vyplnění dokumentů k zápisu 

Zaslané dokumenty můžete vyplnit přímo elektronicky – dokumenty nemusíte stahovat a ukládat, stačí prosté vyplnění, vše se automaticky ukládá. Dokumenty, včetně nezbytných dokladů (viz níže), je následně možné:

  • zaslat do školy datovou schránkou či e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem včetně přiložených dokladů – varianta 1 a 2 (viz Průběh zápisu);
  • buď elektronicky vyplnit a vytisknout, nebo vytisknout a vyplnit čitelně hůlkovým písmem, podepsat a zaslat doporučeně poštou nebo vhodit v obálce do schránky školy včetně přiložených dokladů – varianta 3 a 4 (viz Průběh zápisu);
  • v případě, že nemáte možnost tisku, elektronicky vyplnit a kontaktovat školu – varianta 5 (viz Průběh zápisu);
  • neprodleně kontaktovat školu v případě, že ani jednu variantu nejste schopni zajistit.  

Vy si vyberete variantu, která Vám vyhovuje, a budete se řídit podrobným postupem, který je popsán níže v části Průběh zápisu. 

Doklady k zápisu k povinné školní docházce

Nezbytné doklady k zápisu k povinné školní docházce jsou:

  • žádost o přijetí;
  • zápisní list;
  • rodný list dítěte; 
  • doklad k prokázání vztahu k nezletilému – občanský průkaz zákonného zástupce, který žádost podává; doklad o svěření dítěte do péče (u pěstounů apod.); 
  • rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky, pokud bylo v minulém roce vydáno (není nutné, vyřizovala-li odklad naše škola).

Žádost o přijetí – obdržíte po vyplnění online formuláře k zápisu. 

Zápisní list – obdržíte po vyplnění online formuláře k zápisu.

Rodný list dítěte – v případě dálkové formy zápisu se jedná o kopii rodného listu dítěte, ta musí být přílohou žádosti v jakékoliv její podobě. Na této kopii uvedete, že souhlasíte s poskytnutím rodného listu ZŠ a MŠ Lichnov pro zápis do I. třídy ve školním roce 2020/2021 a toto prohlášení podepíšete. 

Doklad k prokázání vztahu k nezletilému – v případě osobní přítomnosti prokazuje zákonný zástupce své oprávnění/povinnost dítě ve věci zastupovat občanským průkazem. V případě dálkového zápisu budeme toto řešit stejně jako u rodného listu. Přiložíte kopii svého občanskému průkazu, na kterou uvedete, že souhlasíte s poskytnutím kopie občanského průkazu ZŠ a MŠ Lichnov pro zápis do I. třídy ve školním roce 2020/2021, a toto prohlášení podepíšete. 

Údaje z rodného listu a občanského průkazu slouží k ověření údajů v přihlášce k zápisu, ani jedna kopie nebude součástí spisu a budou skartovány. 

Rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky – v případě dálkové formy zápisu dokládáte kopii tohoto rozhodnutí, pokud bylo v minulém roce vydáno, a to pouze v případě, že bylo vydáno jinou školou, než je ZŠ a MŠ Lichnov.

Průběh zápisu 

Vzhledem k mimořádným opatřením v souvislosti s nouzovým stavem a s ohledem na potřebu chránit Vás, Vaše děti i zaměstnance školy žádám, abyste při zápisu využili bezkontaktní způsoby uvedené pod čísly 1 až 4. 

Zapsat dítě je možné následujícími způsoby. Vždy prosím preferujte Vám dostupnou možnost s nižším číslem:

  1. Do datové schránky školy (ID datové schránky: ukxmez6)

Náležitosti: 

  • žádost o přijetí;
  • zápisní list;
  • prostá kopie rodného listu dítěte a občanského průkazu zákonného zástupce se souhlasem a podpisem; 
  • kopie rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky, pokud bylo v minulém roce vydáno (není nutné, vyřizovala-li odklad naše škola).
  1. E-mailem s uznávaným elektronickým podpisem na adresu skola@zslichnov.cz

Předmět zprávy – Zápis do 1. ročníku

Náležitosti: 

  • žádost o přijetí;
  • zápisní list;
  • prostá kopie rodného listu dítěte a občanského průkazu zákonného zástupce se souhlasem a podpisem; 
  • kopie rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky, pokud bylo v minulém roce vydáno (není nutné, vyřizovala-li odklad naše škola);
  1. Doporučeně poštou na adresu Základní škola a Mateřská škola Lichnov, okres Nový Jičín, příspěvková organizace, 742 75 Lichnov 360

Náležitosti:

  • podepsaná žádost o přijetí;
  • podepsaný zápisní list;
  • prostá kopie rodného listu dítěte a občanského průkazu zákonného zástupce se souhlasem a podpisem;
  • kopie rozhodnutí o odkladu školní docházky, pokud bylo v minulém roce vydáno (není nutné, vyřizovala-li odklad naše škola). 

O včasném podání rozhoduje odeslání dopisu s datem v době zápisu, tj.  od 20. do 24. dubna 2020. 

  1. Vhozením obálky do schránky školy

Náležitosti:

  • stejné jako v bodě 3; 
  • na obálku uveďte hůlkovým písmem „ZÁPIS DO I. TŘÍDY“ a následně prostřednictvím SMS zprávy informujte zástupkyni ředitelky Mgr. Martinu Bílkovou na telefonním čísle 774 429 360, že jste obálku s dokumenty pro dítě (jméno a příjmení) vhodili do schránky, abychom Vám zpětně mohli potvrdit přijetí žádosti. 
  1. Prostým vyplněním formulářů zaslaných přes e-mail po vyplnění online dotazníku s možností poslední úpravy dne 24. dubna 2020 do 14 hodin

V tomto případě je nutné telefonicky kontaktovat nejpozději v pátek 24. dubna 2020 do 14 hodin zástupkyni ředitelky Mgr. Martinu Bílkovou na čísle 774 429 360 a domluvit si konkrétní čas podpisu této žádosti ve škole na pondělí 27. dubna 2020 v odpoledních hodinách. Vámi vyplněné formuláře vytiskneme a připravíme k podpisu, abychom maximálně zkrátili čas, který ve škole strávíte. 

Náležitosti, které přinesete k podpisu žádosti s sebou:

  • rodný list dítěte;
  • občanský průkaz zákonného zástupce;
  • rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky, pokud bylo v minulém roce vydáno (není nutné, vyřizovala-li odklad naše škola).
  1. Není-li možné využít výše uvedené způsoby, je nutné, abyste neprodleně kontaktovali školu, konkrétně zástupkyni ředitelky Mgr. Martinu Bílkovou, abychom zjistili, proč nelze dítě zapsat některým z výše uvedených preferovaných způsobů, aby mohl být zápis proveden v řádném termínu, tedy od 20. do 24. dubna 2020. Kontaktovat ji můžete:
  • telefonicky na čísle 774 429 360;
  • e-mailem na adrese martina.bilkova@zslichnov.cz, do předmětu zprávy uveďte Zápis do I. třídy a v e-mailu uveďte svůj telefonický kontakt.

Odklad povinné školní docházky 

Dle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění pozdějších předpisů, není-li dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte v době zápisu dítěte k povinné školní docházce, tj. od 20. do 24. dubna 2020, odloží ředitelka školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení, a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.

V případě, že žádáte o odklad povinné školní docházky, vždy žádáte zároveň také o přijetí k základnímu vzdělávání. (Podrobné informace o postupu naleznete výše.) Nezbytné doklady, které budete v takovém případě předkládat, jsou: 

  • žádost o přijetí;
  • zápisní list;
  • rodný list dítěte; 
  • doklad k prokázání vztahu k nezletilému – občanský průkaz zákonného zástupce, který žádost podává, doklad o svěření dítěte do péče (u pěstounů apod.)

a navíc:

  • žádost o odklad povinné školní docházky;
  • doporučení příslušného školského poradenského zařízení;
  • doporučení odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Máte-li již doporučení PPP a pediatra nebo psychologa, přiložíte je k elektronické žádosti jako kopii (sken), v případě, že budete zasílat žádost poštou nebo vhazovat rovnou do schránky, vložte obě doporučení do obálky. 

Nemáte-li dosud doporučení PPP a pediatra nebo psychologa, zašlete veškeré další dokumenty a zároveň uvedete, zda čekáte na vyhotovení doporučení nebo na termín vyšetření a kdy byste uvedené měli mít. V takovém případě Vás bude škola kontaktovat, abychom se dohodli na dalším postupu. V případě nedodání všech potřebných dokladů (doporučení z PPP a doporučení pediatra nebo psychologa) do 30 dnů, musí ředitelka školy správní řízení přerušit (viz dále Přijímací řízení).  

Pokud ředitelka školy rozhodne o odkladu povinné školní docházky, je dítě povinné zahájit předškolní vzdělávání, které má formu pravidelné denní docházky v pracovních dnech, a to v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem, případně jiným způsobem plnění (individuální vzdělávání, vzdělávání v přípravné třídě základní školy a ve třídě přípravného stupně základní školy speciální, vzdělávání v zahraniční škole na území ČR, ve které ministerstvo povolilo plnění povinné školní docházky) dle školského zákona.  

Přijímací řízení 

Správní řízení bude zahájeno podáním žádosti zákonného zástupce. Zákonná lhůta pro vyřízení žádosti a vydání rozhodnutí je 30 dnů.  O přijetí k základnímu vzdělávání rozhoduje ředitelka školy na základě platných právních předpisů. 

Podle § 36 odst. 3 správního řádu bude účastníkům řízení před vydáním rozhodnutí dána možnost vyjádřit se k podkladům rozhodnutí ve věci; to se netýká žadatele, pokud se jeho žádosti v plném rozsahu vyhovuje, a účastníka, který se práva vyjádřit se k podkladům rozhodnutí vzdal. Možnost vyjádřit se k podkladům rozhodnutí je stanovena na středu 13. května 2020 od 14 do 16 hodin v ředitelně školy. Pokud byste svého práva chtěli využít, žádáme, abyste si s ohledem na nouzový stav telefonicky na čísle 774 430 360 dohodli s ředitelkou školy konkrétní čas.   

Přerušit správní řízení musí správní orgán (ředitelka školy) tehdy, pokud žádost neobsahuje předepsané náležitosti (§ 64 správního řádu), například když v žádosti o odklad chybí přílohy (kladné vyjádření školského poradenského zařízení, doporučení pediatra nebo psychologa), a pokud by ředitelka nemohla dodržet zákonnou lhůtu 30 dnů pro vydání rozhodnutí. O přerušení řízení a následně o ukončení přerušení řízení vyrozumí ředitelka školy účastníky řízení.

Přijetí se uchazečům oznamuje zveřejněním seznamu přijatých uchazečů. V seznamu nemohou být uvedena jména, děti zde budou uvedeny pod registračními čísly, u kterých bude uveden výsledek řízení u každého uchazeče (přijat/nepřijat). Seznam bude vyvěšen nejpozději 20. května 2020 na veřejně přístupném místě (na vstupních dveřích do školy) a dále způsobem umožňujícím dálkový přístup (na internetových stránkách školy v záložce Budoucí prvňáček). Seznam bude obsahovat datum a bude zveřejněn minimálně 15 dnů. 

Dnem zveřejnění seznamu se rozhodnutí o přijetí považují za oznámená a následující den začíná běžet lhůta pro odvolání. 

O přijetí Vašeho dítěte bude v souladu s § 67 odst. 2 zákona č. 500/2004, správního řádu, vyhotoveno písemné rozhodnutí, které bude součástí spisu Vašeho dítěte ve škole. Přijatým dětem nebude rozhodnutí v písemné podobě doručováno, můžete ale zažádat o jeho vydání. 

Rozhodnutí o nepřijetí ke vzdělávání bude zasláno v písemné podobě. 

Příprava dětí na nástup do školy 

Do doby zahájení povinné školní docházky doporučujeme rodičům dětí, aby jim pomohli v jejich dalším rozvoji. Na internetových stránkách školy v záložce Základní škola – Budoucí prvňáček naleznete odkazy, které Vám s přípravou dítěte na nástup do školy pomohou. Vodítkem pro Vás mohou být informace sdružené pod názvem Co by měl budoucí školák umět, které rovněž naleznete v této záložce. 

Také bychom byli velmi rádi, aby o úkoly, chystané původně na pohádkový zápis Přes hory a doly pohádkami do školy, Vaše dítě nepřišlo, aby si alespoň některé z úkolů mohlo vyzkoušet na prvním možném setkání budoucích prvňáčků a Vás, rodičů – zákonných zástupců, kde se zároveň všichni seznámíte s třídní učitelkou budoucích prvňáčků. Rovněž se zde dozvíte další potřebné informace k nástupu do školy.  Věříme, že se setkání podaří zrealizovat v co nejkratším termínu po znovuotevření škol. Budeme Vás o něm co nejdříve informovat.

Do doby, než se poprvé uvidíme, si můžete zkusit zahrát na zápis do školy doma. Nabízíme Vám internetový odkaz, ve kterém je podrobně popsáno jak na to. Naleznete jej v naší záložce Budoucí prvňáček – Hra na zápis spolu s dalšími užitečnými dokumenty. Chceme Vás však upozornit a zároveň uklidnit, ať ostatní doporučení a nabídky v odkazu Hra na zápis neřešíte. Všechny potřebné informace od nás dostanete na našem prvním plánovaném setkání, včetně toho, co koupit a zajistit prvňáčkovi do školy. Zatím tedy nic nepořizujte, věnujte se v klidu dítěti, hrajte si s ním a vyčkejte na informace přímo ze školy. 

Těšíme se na Vaše děti, na spolupráci s Vámi a věříme, že společně zvládneme i tuto nelehkou situaci. Přejeme Vám poklidné dny. 

Mgr. Olga Síbrtová, ředitelka