Zábavný úklid pokojíčku? Paní učitelky z mateřské školy mají pár užitečných tipů

Hraní s dětmi bývá obrovská zábava a zážitek, ale je možné, že pro rodiče to může znamenat i menší komplikaci především ve vymýšlení aktivit pro svého potomka. Paní učitelky z naší mateřské školy připravily pár tipů, jak se vyhnout nudě nebo jak hru využít ve prospěch úklidu. „Všechny maminky to známe, že je někdy těžké dítě doma zabavit. Chtěli bychom rodiče inspirovat a třeba jim i pomoct v tom, aby nemuseli sami vymýšlet nějakou činnost. Ze zkušenosti víme, že taková snaha uklidit si hračky nepřichází sama od sebe. Proto dáváme k inspiraci hru Dejme věci spinkat, která funguje především s menšími dětmi,“ povídá vedoucí učitelka mateřské školy Mgr. Bc. Renata Dreslerová, DiS. 

Dejme věci spinkat – postup pro menší děti

Vysvětlete dětem, že stejně jako ony nejraději usínají v postýlce, věcem se také nejlépe spinká na jejich místech, a společně je ukliďte. K tomu si můžete zazpívat hezkou písničku nebo si ji i pustit.

Pátračka – pro větší děti

„U větších dětí můžete úklid využít jako pátračku, soutěž s diskotékou. Vymyslete kolem úklidu příběh. Děti jsou rády středem pozornosti, a pokud jim dáte důležitý úkol, uvidíte jejich pohledy,“ popisuje s nadšením paní učitelka Renata. Jen si to představte! V pokojíčku je ukrytý poklad. Ale jako ho objevit, když je všude nepořádek? Když své malé detektivy vyzvete, aby nejprve uklidili, tak se potom můžete pustit do pátrání. V čase, kdy děti budou uklízet, schovejte poklad, může to být třeba nějaká sladkost.

„Příběhy můžete podpořit i kostýmy, které máte doma. Nebo je klidně můžete vyrobit. Fantazii se meze nekladou a kdy jindy popustit svou představu než při hře s dětmi. Piráti uklízející na lodi, detektivům svěřte lupu a princezna si může obléknout šaty nebo si vzít něco od vás maminek,“ radí paní učitelka.

„Je moc fajn, když se do hry zapojí také rodiče, protože i pro ně to může být žůžo dobrodrůžo,“ říká paní učitelka a přidává pár tipů na role, které si maminka či tatínek mohou zahrát: „Třeba roli pirátského papouška, který radí, nebo přijďte v nějakém klobouku coby čarodějnice, kouzelník zkontrolovat, jak si princezna, princ vede, nebo jako skřítek rádce, který chodí, kontroluje a radí.  Nebo se nabízí i hra Přihořívá, hoří! Nebo můžete dětem říct, že přišel kouzelník, který Vás zaklel, a vysvobodit Vás mohou jen tehdy, až bude vše na svém místě. Takže si někde sedněte, klidně i lehněte a čekejte, až Vás děti zavolají, že Vás vysvobodili.“ Je tolik možností, jak dítko hravou formou přimět k úklidu. No, nezní to báječně? 

Paní učitelky doporučují si pustit i příhodnou hudbu a společně si zatančit a říct dětem, že i na lodi, na hradě mívají slavnosti s hudbou. Níže najdete pár tipů na bezva hudební slavnost. 

Bc. Hana Horáková