Velký svět techniky v Ostravě: šifrování, robotování a programování!

Zajímavé exkurze se dočkali se sedmáci a deváťáci, kteří ve čtvrtek 23. září 2021 navštívili Dolní oblast Vítkovic a tam Velký svět techniky v Ostravě. A čekal je bohatý program! Deváťáci byli zasvěceni do tématu Roboti v našem životě, který vedl lektor a náš IT specialista Bc. Jan Rek. 

Co se všechno dověděli, prozradil pan učitel Mgr. Ondřej Švrček, koordinátor ICT: „V úvodu žáci debatovali, kde se okolo nás v běžném životě můžeme setkat s roboty. Potom si mohli sestavit vlastního robota z Lega a pomocí různých jednoduchých programových příkazů si vyzkoušeli, jak takový robot funguje. Tohle žáky opravdu bavilo.“ Nakonec se ještě deváťáci měli možnost podívat se na novou expozici o Měsíci, jehož součástí byla replika skafandru Neila Armstronga.

Druhá polovina výpravy – sedmá třída – si nejprve prohlédla rozsáhlou expozici Světa techniky a následně se věnovala Ínávorfiš aneb tajemství utajených zpráv. V úvodu sympatická lektorka Mgr. Dita Molcarová žákům vysvětlila, jaký je rozdíl mezi kódem a šifrou a s jakými kódy se v životě běžně setkávají, aniž by si to uvědomovali. „Následně se seznámili s Cézarovou šifrou, kterou používal Cézar při válečných taženích ke komunikaci s vojskem. A pak se zábavnou formou žáci učili, jak prolomit šifry a jak zajistit bezpečnou formu přenosu informací,“ prozrazuje Mgr. Eva Pustějovská, třídní učitelka VII. třídy. Své nabyté znalosti si mohli následně ověřit v závěrečné části programu, kdy na ně po odhalení zašifrované zprávy čekal ukrytý poklad. 

Bc. Hana Horáková