Lednové radovánky ve třídě Motýlků: Kouzelné lízátko a písničky pro radost

Vánoční svátky rychle utekly a hned po Novém roce jsme se opět sešli ve školce. Při návratu po svátcích nechyběla obrovská smršť všech dojmů z Vánoc a dárků dětí. V prvním týdnu jsme si s dětmi povídali o Třech králích. Ježíšek navštívil i paní učitelku Moniku Štěrbovou, která našla pod stromečkem ukulele. Díky tomu dětem obohatila hudební chvilky hrou na tento netradiční nástroj, který děti moc zaujal a nadchl, a tak si hned společně zazpívaly za doprovodu nového dárku píseň My tři králové.

Mezi zajímavé aktivity patřilo například vypichování obrázků tří králů, vyhledávání cesty pro krále, vyráběly se královské čepice a další zábavné činnosti. Oslavily se narozeniny Míši a Anežky. „Tato oslava se v minutě proměnila doslova v kouzelnou chvíli, kdy jedno z dětí přišlo s lízátkem od oslavenkyně a řeklo, že tam žádné nemá. No, popravdě, bylo tam vše od neporušeného obalu, po špejli, ale lízátko tam nebylo, bylo totiž neviditelné, asi nám ho začaroval velký pan kouzelník,“ vypráví s úsměvem paní učitelka Monika. 

V dalším týdnu si ve školce povídali o tom, co dělají ptáčci a zvířátka v zimě. „Vydali jsme se po stopách medvěda-vševěda, kdy děti zdolávaly nelehkou cestu, malovaly, ale také si zahopkaly jako zajíčci na poli. Dětem se to moc líbilo a užily si při těchto úkolech a hrách spousty legrace, týmové práce a soustředění. Vyrobili jsme také krmítka z ruliček toaletního papíru, které se natřely sádlem a obalily v semínkách. Poté jsme je společně pověsili na školní zahradě a zároveň ptáčkům nasypali semínka do krmítka. K tomu se děti naučily písničku Huboval vrabčák na zimu,“ doplňuje paní učitelka Monika.

Když začalo konečně trochu mrznout a sněžit, vydaly se děti tentokrát po stopách sněhuláka. Stavěly sněhuláky na zahradě, vyzkoušely si to také z PET víček na koberci a naučily se báseň Válím koule. A protože děti velmi okouzlil hudební nástroj ukulele, tak se ještě naučily další krásnou písničku s názvem Sněhové vločky a nádhernou píseň před spaním Zimní ukolébavka. Slavily se i Nikolčiny narozeniny a v posledním lednovém týdnu se otevřelo nové téma: lidské tělo. 

Děti toto téma nadchlo. Naučily se báseň Moje tělo a podívaly se na díl seriálu Byl jednou jeden život, jak fungují kosti a kostra v lidském těle.

Bc. Hana Horáková