Básničkový vláček 2022: Porota měla těžká rozhodování

Díky zlepšující se epidemické situaci se chod školy začíná vracet do normálu, a tak se po roční odmlce mohla uskutečnit recitační soutěž Básničkový vláček. Soutěže se zúčastnili žáci všech ročníků naší školy, kteří byli svými vyučujícími českého jazyka vybráni k reprezentaci svých tříd. I když se soutěžilo ve třech věkových kategorií, mimosoutěžně jsme pozvali také naše prvňáčky, aby nám předvedli, co umí. Nakonec byla vyhlášena i Cena diváka.

Recitační soutěž proběhla ve čtvrtek 24. února 2022 v nově zrekonstruované místnosti naší družinky, kde vše bylo připraveno tak, abychom si všichni společně užili příjemnou atmosféru. Programem nás prováděla sehraná dvojka Sofie Kopelcová z páté třídy a deváťák Martin Koudelák. Kromě soutěžních čísel jsme se mohli těšit také z dalších skvělých vystoupení. Svůj hudební talent nám předvedli páťáci Jakub Janeček a Štěpán Kačor. Kuba celý program otevřel svým houslovým sólem a Štěpán celou akci uzavřel hrou na příčnou flétnu. Někteří žáci čtvrtého a pátého ročníku nám zase předvedli, že i v nich roste um pro recitaci, a třeba právě oni budou své třídy reprezentovat v příštím roce. 

Odborná porota ve složení Mgr. Lenka Matulová, Mgr. Ivana Michaličková a Mgr. Gabriela Mynářová se společně s ředitelkou školy Mgr. Olgou Síbrtovou a všemi diváky stala svědky opravdu pěkných vystoupení a přednesů, a tak to při rozhodování neměla vůbec jednoduché. Nakonec se jí přece jen povedlo vybrat nejlepší recitátory, i když to v některých kategoriích bylo velmi těsné. Na pomyslné stupně vítězů v jednotlivých kategoriích vystoupali:

  1. kategorie (II. a III. ročník)

1. místo: Tereza Marková – Čmelák (II.B)

2. místo: Anita Kvitová ­– Jací jsou medvědi (II.B)

3. místo: Leoš Machek – Bleší cirkus (III.)

  1. kategorie (IV. a V. ročník)

1. místo: David Janyška – Bleší cirkus (IV.)

2. místo: Dominik Dresler – Bleší cirkus (V.)

3. místo: Dita Macíčková – O víle (V.)

  1. kategorie (VI. a VII. ročník)

1. místo: Regína Juráková – Před usnutím (VI.A)

2. místo: Barbora Vaňková – Hora Říp (VII.)

3. místo: Sabina Slezáková – Uspávánka s Popelčiným střevíčkem (VI.B)

  1. kategorie (VIII. a IX. ročník)

1. místo: Natálie Sokolová – Polednice (VIII.A)

2. místo: Patrik Pustějovský – Ostrava (VIII.A)

3. místo: David Tichavský – Jak lvové bijem o mříže (IX.)

„Některé básně, jak vyplývá i z výsledků, jsme měli možnost slyšet vícekrát. Nejčastěji recitovanou básní byl Bleší cirkus. Je třeba říct, že žáci druhého stupně se toho rozhodně nebáli, když si vybrali díla slavných českých autorů. Jedněmi z nich byla dvojice chlapců Jakub Marek a Tomáš Sztuchlík z VIII.B, která nás všechny mile překvapila svým přednesem básně O lásce z pera Jaroslava Seiferta. Kluci za svůj pěkný výkon obdrželi Cenu diváka,“ popisuje výběr básní a průběh soutěžního klání jedna z porotkyň, češtinářka Gabriela Mynářová. 

Vítězové si kromě hezkého zážitku a nové zkušenosti odnesli pěkné knihy a drobné ceny, které byly zakoupeny z finančních prostředků Spolku rodičů a přátel školy.

Věříme, že si všichni užili společně strávený čas. Poděkování patří našim asistentkám, které připravily prostory školní družiny, a porotkyním, které se skvěle zhostily náročného úkolu. Zároveň je třeba poděkovat také Bc. Janu Rekovi, díky němuž si všichni žáci mohli odnést i účastnický list. „Osobně si myslím, že největší dík patří hlavně paní učitelce Lence Matulové, která nejen, že zajistila ceny, ale také se postarala o organizaci celé akce. Děkujeme také paní ředitelce za to, že si našla čas a soutěže se mohla zúčastnit,“ dodává Gabriela Mynářová.

Bc. Hana Horáková