Netradiční průběh vyučování zajistil Den v maskách

Ve čtvrtek 24. února 2022 se ve škole uskutečnilo zábavné dopoledne a odpoledne v maskách. Žáci prvního stupně se mohli převléci do roztodivných kostýmů a masek, a ukázat tak svou druhou tvář. Tomuto dni předcházelo i různé vyrábění masek a škrabošek ve výtvarné výchově nebo pracovních činnostech.  

„Učím ve třetí třídě pracovní činnosti. A právě s třeťáky jsme si vyrobili papírové škrabošky. S paní asistentkou jsme připravily motivy superhrdinů, a tak po třídě chodili Hulkové, Wonder Woman, Spidermani a další. Tyto škrabošky žáci mohli využít na karnevalu,“ přibližuje, co předcházelo Dni v maskách, učitelka Mgr. Lenka Matulová. 

Také v ostatních třídách probíhaly přípravy. Prvňáčci vyráběli papírové klauny, v druhé třídě během Dne v maskách zase probíhaly zábavné soutěže, které měly úspěch v minulých ročnících. „Zatloukali jsme hřebíky do špalku, měli jsme také karnevalové počítání a psaní,“ odkrývá karnevalové dění v druhých třídách třídní učitelka II. A Bc. Barbara Vaculínová. 

Žáci páté třídy zase připravili pro nižší ročníky nákup zájezdů ve svých cestovních kancelářích. „Byla to skupinová práce, kdy si sami žáci zjišťovali informace o zajímavostech ve vybraném kraji. Potom si připravili stoleček s nabídkou zajímavých výletů, ubytování a upomínkových předmětů, které poté nabízeli svým zákazníkům. Přitom počítali s velkými čísly, prezentovali informace, vyráběli reklamní předměty, aby zaujali. Musím páťáky velmi pochválit, že se opravdu snažili. Výsledky byly znát, protože kasičky měli na konci dne opravdu plné,“ popisuje aktivity jejich třídní učitelka Mgr. Lenka Matulová, která průběh dne ve své třídě koordinovala.

A co na to žáci páté třídy? „Bylo těžké se připravit, ale alespoň jsme se něco naučili. Zákazníci byli milí a někdy i zábavní,“ popisuje Martina Hilscherová. „Bavilo mě na tom to, že jsem hledala informace na Google. Ještě mě bavilo počítat peníze. A dobré bylo i psát a lepit zájezdy,“ zmiňuje průběh přípravy na karnevalový den Jasmína Gilarová. Jirka Růžička si pochvaloval spolupráci zákazníků, Štěpánu Kačorovi se zase zamlouvalo, jak jim zákazníci dávali peníze, a Dominik Dresler si pochvaloval výrobu záložek a přívěsků na klíče pro zájemce.

Pozvání do tříd plné masek dostala i ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová, která poctivě navštívila celý první stupeň. „Ve všech třídách mě hned zapojili do dění. Buď jsem se dívala, jak žáci pracují, například druháci si četli o čarodějnici a následně s přečteným textem moc hezky pracovali, nebo se mi žáci v jednotlivých maskách představili. Kromě krásných tradičních masek mě překvapily i masky moderní, které vymysleli především starší žáci. Například kostičkované masky ze světa Minecraftu, které představovaly známé a dětem, které tuto hru hrají, blízké youtubery Moona a Trospyho,“ uvádí ředitelka, která dodává: „Nejvíce mě ale do dění zapojili páťáci. Při vstupu do třídy jsem obdržela nemalý finanční obnos a milý úkol v podobě možnosti nákupu zájezdů po naší vlasti. Protože cestování po České republice mám moc ráda, těšila jsem se z pestré nabídky, kterou děti připravily. U mnohé cestování kanceláře na mě čekal i nějaký bonus, proto musím říct, že vybírání bylo opravdu těžké. Nakonec se v nejbližší době podívám do jižních Čech, kroměřížských zahrad nebo navštívím lázně ve Velkých Losinách a Karlově Studánce. Ale nebudu jen odpočívat! Během svého výletování budu muset zdolat Lysou horu i Praděd. Už se moc těším!“   

Den v maskách se po skončení školního vyučování přesunul do všech oddělení školní družiny, kde na děti čekalo drobné občerstvení, soutěže a diskotéka. Rozálie Alföldi z první třídy popisuje, jaký byl odpolední program: „Den v maskách se mi moc líbil, v družince jsme soutěžili a dostali jsme i diplom a sladkou odměnu.“ Tento den byl zpestřením opravdu pro všechny, a proto se i pedagogové nechali strhnout a na chodbách se objevili zástupci z říše hmyzu: motýl Emanuel s Makovou panenkou, motýlek, mouchy, ale také indiánky, čarodějnice anebo Mexičanky. 

Milí rodiče, děkujeme i Vám, že jste své děti na karneval nachystali a umožnili jim trochu zapomenout na starosti všedních dní.

Bc. Hana Horáková