Naše škola zahájila záchranářské kurzy na bazéně pro žáky druhého stupně

Díky spolupráci s Plaveckou školou Laguna se šestá a sedmá třída mohly zúčastnit dvou lekcí záchranářského kurzu, při němž si žáci sáhli doslova na dno. Zpočátku měla velká část účastníků velké obavy. Bazény byly téměř dva roky zavřené, a mnozí tak vůbec nevěděli, co od sebe a od vody mohou očekávat. 

Učitelky plavání si pro naše plavce i neplavající připravily celou řadu zajímavých aktivit, při nichž žáci překonávali nejen strach z vody, ale i sami sebe. Navíc se dozvěděli spousty důležitých informací o tom, co dělat, když nastane situace, kterou si jen málokdo z nás dovede představit, a to záchrana tonoucího. 

Žáci lovili kroužky ze dna bazénu, plavali s různým plaveckým náčiním, zkusili si, jak náročné je plavat v oblečení, a dokonce si vyzkoušeli také samotnou záchranu. „Mnozí z nich měli nakonec úsměvy na rtu, a tak prvotní obavy rozhodně naplněny nebyly. Všichni žáci také zvládli desetiminutovou zkoušku vytrvalosti, kdy bez přestávky měli uplavat co nejvíce bazénů,“ shrnula dojmy ze záchranářského kurzu Mgr. Gabriela Mynářová.

Obdobné aktivity byly připraveny i pro neplavající žáky, kterých bylo i přes atraktivní program mnoho. „Věřím tomu, že si všichni žáci záchranářský kurz užili a zjistili, že to s tím jejich plaváním není taková katastrofa, jak si zprvu mysleli,“ uzavírá Mgr. Martina Bílková, která celý program zajišťovala, a mohla se tak kochat nad výkony svých žáků z tělesné výchovy.

Bc. Hana Horáková