Projektový den strávili malí zahradníci ve třídě, na zahradě i na statku

V úterý 10. května 2022 absolvovala IV. třída projektový den s příznačným názvem Malí zahradníci aneb Co si můžeme vypěstovat na školní zahradě. Jejich učitelky pracovních činností Mgr. Monika Čempel a Mgr. Lenka Matulová naplánovaly tento den společně s lichnovským zemědělcem panem Robertem Fojtíkem. 

„Začali jsme velmi chutně: ochutnávkou sušených jablíček ze školní zahrady. Poté jsme si vyjmenovali různé druhy zeleniny a ovoce. Připomněli jsme si, jaké pomůcky na zahradě používáme a s jakými se setkali samotní žáci,“ popisuje počátek programu učitelka Monika Čempel. A to ještě nebylo vše! 

Dále měli žáci poznat připravené sazeničky na výsadbu. Tématem bylo pěstování zeleniny a její zpracování. Obě učitelky byly mile překvapeny, jaký mají žáci přehled. „Poznali sazeničky cuket, Honza Babinec popsal, jak se množí jahody – a to pomocí šlahounů. A na závěr hodiny žáci vyplnili pracovní list na téma zelenina,“ uvádí Monika Čempel.

Pak už se šlo do akce! Obléknout pracovní oblečení a šup, šup pracovat na zahradu. „Žáci se seznámili s různými nástroji a pomůckami, aby věděli jak a co použít. A potom se pustili do díla. „Některé náčiní znali a uměli s ním dobře zacházet. Hrdě mi sdělovali: vždyť přece pracujeme doma na zahradě,“ směje se učitelka Lenka Matulová.

Kluci si vzali těžší práci, okopávali, děvčata sázela a sela. Společně zasadili mrkev, hrášek, papriky, cukety, řapíkatý celer, dýně hokaido, jahody a nezapomnělo se ani na bylinky. Děvčata zasadila oregano, majoránku a tymián a na závěr všichni naplnili konvičky s vodou a společně zalévali.

Další aktivitou po přestávce byla exkurze do místního zemědělského statku, kde žáci přímo v provozu viděli sázení plodin a využití velkých zemědělských strojů pro výsadbu. Pan Fojtík jim také ukázal osázená pole brambor, pohovořil o odrůdách, o termínech výsadby a sklizně.

Nakonec si žáci mohli nakrmit domácí zvířátka, která na nás mlsně koukala z ohrádky. Tento společně prožitý den jsme vyhodnotili jako přínosný, dozvěděli jsme se spoustu nových věcí a už teď se všichni čtvrťáci těší na úrodu, kterou společně ochutnají.

Projektový den ve škole se uskutečnil jako jedna z aktivit projektu Šablony III, na který získala škola dotaci v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání.

Bc. Hana Horáková