Ve škole se uskutečnil první ročník kuchařské soutěže Lichnovská vařečka

V pátek 6. května se v prostorách základní školy v Lichnově uskutečnil první ročník kuchařské soutěže Lichnovská vařečka. Celkem se ho zúčastnilo dvanáct žáků ze sedmé, osmé a deváté třídy. Jejich úkolem bylo připravit jakýkoliv pokrm, který by odpovídal tématu Brambory stokrát jinak. 

„Žáci se na soutěž těšili a pečlivě připravovali. A protože má cvičná kuchyně omezené prostory, soutěžící vařili postupně. Zatímco někteří se věnovali kulinářskému umění, jiní se zhostili doplňkových disciplín: poznávali různé druhy koření, bylinek, luštěnin a obilovin, snažili se oddělit žloutek od bílku nebo loupali a krájeli cibuli na plátky,“ popisuje průběh soutěže její organizátorka Mgr. Monika Čempel, která ve škole učí žáky gastronomickému umění.  

Součástí soutěže byla i disciplína o nejlépe prezentovaný a naservírovaný pokrm. O vítězi rozhodovaly hlasy žáků a zaměstnanců školy. V této disciplíně zvítězil Patrik Keller z deváté třídy, který připravil smažený kuřecí řízek s vařeným bramborem a čerstvou zeleninou. Druhou příčku si zasloužily bramborové lokše od Josefa Mičulky a jako třetí se umístil Jakub Buzek se svými domácími bramborovými placky, které podával na dřevěném prkénku s domácím kysaným zelím. Kuba zmínil, že tento recept má od babičky.

Celkové pořadí soutěžích zhodnotila porota – tady nerozhodovaly pouze oči, ale samozřejmě i to, jak pokrm chutná. „Nebylo to vůbec snadné. Všechny připravené pokrmy chutnaly skvěle a rovněž byly krásně naservírovány,“ uvádí Monika Čempel.  

Vítězkou soutěže se stala Hana Blažková ze sedmé třídy se svými zapékanými brambory s uzenou klobáskou, vajíčkem a pažitkou. Druhé místo získal její spolužák Josef Mičulka, který připravil bramborové lokše s povidly a mákem. Třetí příčku vybojoval další sedmák Filip Bordovský, který porotu zaujal svou bramborovou harmonikou se šunkou, sýrem a sýrovou omáčkou. 

Závěrem zhodnotila práci soutěžících jejich učitelka Monika Čempel: „Byli jste všichni úžasní, děkuji vám za vaše nádherné výkony, přípravu a samostatnou práci. Bylo na vás vidět nadšení pro kuchařské umění. Už teď se těším na další ročník soutěže.“ A my se budeme těšit taky! Mňam!

Bc. Hana Horáková