Projektový den: Řezbářství – práce se dřevem

V úterý 14. června 2022 se třetí třída v rámci projektu Šablony III zúčastnila tematicky laděného dne Řezbářství – práce se dřevem. Žáci se svou učitelkou Mgr. Pavlou Demeterovou navštívili Patrika Pavlačíka a na jeho krásné zahradě si zkusili spoustu zajímavých dovedností. 

„Nejdříve se žáci seznámili s místem, které bylo nabito pozitivní energií. Spousta tajných zákoutí, vysoké trávy a divokých květin či zajímavých dřevěných soch utvářela tu správnou atmosféru pro tento den. Také hřiště bylo pro žáky ze třetí třídy velkým magnetem. Až se ale usadili, pan Patrik začal povídat o své práci a o dřevě, jako o svém velkém koníčku a relaxaci,“ rozpráví třídní třeťáků Pavla Demeterová.

Žáky nejvíce zaujala stodola, která skýtala všechny potřebné nástroje a stroje pro práci se dřevem a taky rozpracované sochy ze dřeva. Patrik Pavlačík popisoval, jaké pomůcky používá, s jakým dřevem se nejlépe pracuje. Zajímavostí bylo načrtnutí si linií svislou a vodorovnou osou, která je důležitá pro vytvoření nejen obličejových linií.

Na všetečné dotazy žáků odpovídal velmi mile a trpělivě. A tak se třeťáci dověděli, kolik může stát dřevěná socha, kde mohou nalézt řezbářovu tvorbu nebo jestli ho tato práce baví. Co se týká nástrojů, tak se kluci nenechali zahanbit a Jaromír Veselka poznal brusku a různé brusné kotouče k ní patřící. Ale ani holky nebyly pozadu! Veronika Ungerová rozpoznala rozdíl mezi pilami podle velikosti lišty a také podle toho, jak byla daná pila těžká. Váhu pily se nebály vyzkoušet ani ostatní třeťáci.

Potom se kluci odebrali do zadní části zahrady, kde měli z hromady větví vybrat březovou, aby ji pak mohli nařezat na kolečka a dále zpracovat. Kolečka si pak každý ze spolužáků vybarvil a namaloval podle svého uvážení, navrtala se dírka nebo se přilepila špejle a výrobek byl na světě.

I přesto, že některé děti už předem avizovaly, že s tatínky v garážích pracují a že se dřevem i nožíky umí, tak tento projektový den byl pro všechny příjemným a zároveň i naučným dopolednem stráveným v kouzelné zahradě řezbáře, který třeťáky zaujal i svým osobitým přístupem. Moc mu za to děkujeme! 

Projektový den ve škole se uskutečnil jako jedna z aktivit projektu Šablony III, na který získala škola dotaci v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání.

Bc. Hana Horáková