Upevňování vztahů, dobrodružství a soutěže. Takový byl adapťák VI. A

logo Moravskoslezského kraje

Týden po zahájení školního roku vyrazila na adaptační kurz do Vanaivanu v Kopřivnici třída VI. A. Ve středu 14. září 2022 odstartovali kluci a holky pěšky přes Červený kámen se svým novým třídním učitelem Ing. Danielem Otýpkou a asistentkou pedagoga Blankou Ištvánkovou. 

„Jakmile jsme došli, spustil se silný déšť, který nás neopustil po celou dobu pobytu. Na náladě nám to neubralo, naopak – třída se velice rychle zapojila do soutěží, které byly vevnitř, ale také venku,“ popisuje dobrou náladu během kurzu jejich třídní učitel. 

První večer ve skautském centru proběhla pro žáky asi nejzábavnější hra z celého kurzu, a to večerní bojová hra, při které museli žáci ve vší tichosti navštívit čtyři stanoviště a plnit úkoly. Za odměnu dostali svíticí náramek. 

„Druhý den jsme se v dešti vydali hledat pět klíčů po okolí Kopřivnice, abychom mohli otevřít starou truhlu, kterou jsme objevili ráno u snídaně. A tak jsme navštívili místa jako hřbitov, sochu Masaryka na náměstí, Husovu lípu nebo rozcestí čarodějnic a sjezdovku,“ popisuje náročný program pan učitel. 

A jak hledání skončilo? Všechny klíče byly úspěšně nalezeny a truhla otevřena! V truhle se nacházel zašifrovaný vzkaz od loňských osmáků, kterou detektivové večer vyluštili. Večer se už nesl v pohodovějším duchu. Opékaly se špekáčky za deště, k tomu hrála kytara a pocucávaly se bonbony od zástupkyně ředitelky Mgr. Martiny Bílkové, která každý den – coby metodik prevence – žáky poctila svou návštěvou. Nuže, kurz dopadl skvěle a spolužáci si upevnili mezi sebou vztahy.

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u děti a mládeže. Celková výše dotace pro školní rok 2022/2023 je 100 tisíc korun.

Bc. Hana Horáková