Kdo byl svatý Václav? Prvňáčci už vědí

„Paní učitelko, proč máme ve středu volný den?“ ptali se naši prvňáčci své třídní učitelky Mgr. Kateřiny Martinkové. A ona nelenila a připravila pro prvňáčky hodinu, ve které si povídali o svatém Václavovi, patronu české země. 

„Zhlédli jsme večerníček Pohádka na vršku, kde je v díle Jak to bylo na svatého Václava krásně vyprávěno o jmenovci Václava. Dále se děti dozvěděly o panovníku a jeho životě, houbách václavkách a ukázali jsme si, jak vypadala svatováclavská koruna a také dvacetikoruna, kde je panovník vyražen,“ popisuje zábavné aktivity třídní učitelka první třídy. 

Aby si všichni udrželi svatováclavskou náladu a zjistili, jaké to je, když je někdo panovníkem, každý z žáků si v pracovních činnostech vystřihl svou korunu. „Korunu si prvňáčci ozdobili barevnými drahokamy a vymýšleli nejrůznější barevné kombinace. Každá koruna byla originální a opravdu se všechny vydařily,“ uzavírá Kateřina Martinková. Sváteční den 28. září si žáci určitě zapamatují a budou vědět, který patron Čech a Moravy slaví svátek.

Bc. Hana Horáková