Stmelujeme se: osmáci s šesťáky a šesťáci s prvňáky. Patronství ve Vanaivanu přineslo spoustu zážitků a zábavy

logo Moravskoslezského kraje

V úterý 20. prosince 2022 společně vyrazili žáci tříd VI. A, VI. B a VIII. na další akci do skautského centra Vanaivan v Kopřivnici. Celý den byl zaplněn aktivitami spojenými s postavou Harryho Pottera – zahráli si Famfrpál, vyrobili si kouzelnickou hůlku – a hlavně celou dobu pracovali rozdělení do čtyř kolejí.
„Neodradilo nás ani obrovské množství sněhu – právě naopak: neustále jsme se koulovali, stavěli sněhové sochy, váleli se… Není divu, že žáci byli celí promoklí, hlavně ti, kteří se příliš dobře neoblékli. Naštěstí se všichni mohli zahřát v zázemí Vanaivanu teplým čajem,“ sdílí předvánoční zážitky z prvního dne třídní učitelka VI. B Mgr. Ivana Michaličková.


„Pěkná podívaná byla na žáky, když starší žáci předávali poselství dobrých vztahů a pomoci svým mladším následníkům ze šesté třídy,“ popisuje dobrou náladu třídní učitel VI. A Ing. Daniel Otýpka.
Následující den ve středu 21. prosince 2022 pokračovali šesťáci ve stmelovací akci, ale místo osmáků je tentokrát doprovodili prvňáčci. „Trošku nás sice ubylo, zřejmě vzhledem k počasí předchozího dne, ale i v nižším počtu jsme si akci opět užili. I prvňáčci se rozdělili do kolejí a my jsme se o ně starali – pomohli jsme jim s oblékáním, nazouváním bot, s umytím nádobí po obědě,“ popisuje vzájemnou spolupráci Ivana Michaličková. Venku si žáci společně zahráli několik her, aby se lépe poznali a vyrobili erb koleje. Nakonec si někteří žáci postavili i sněhuláka!


Po celé dva dny byla atmosféra velice pohodová, kamarádská, ale zároveň zdravě soutěživá.
„Šesťáci převzali z prvního dne jim vloženou důvěru a míru odpovědnosti za spolužáky z prvního stupně a trpělivě jim pomáhali nejen ve splnění zadaných úkolů, ale hlavně jim byli nápomocni i v běžných životních situacích,“ popisuje Daniel Otýpka.
Oba dva dny si žáci ze šestých tříd nesmírně užili nejen kvůli sněhovým radovánkám a koulovačkám, ale především kvůli času strávenému se svými spolužáky napříč různými ročníky a snad možná i díky nově vzniklým kamarádstvím!

Na projekt Lichnov: Pošli to dál získala škola účelovou neinvestiční dotaci z rozpočtu Moravskoslezského kraje pro podporu aktivit v oblasti prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže ve výši sto tisíc korun.

Bc. Hana Horáková