Se Sokolem do života: malí sokolíci ze Sluníček si zacvičili s kobylkou Emilkou i opičkou Haničkou

S dětmi ve třídě Sluníček v mateřské škole zahájili celoroční projekt Se Sokolem do života aneb Svět nekončí za vrátky, cvičíme se zvířátky. Obsahem projektu je široká škála činností, do kterých jsou děti zapojovány.

Skládají se jak z procvičování a zdokonalování přirozených pohybových schopností, jako jsou chůze, běh, skoky, házení či chytání, tak ze základů cvičení na nářadí či s náčiním. „Rozšířením nad rámec pohybových aktivit jsou činnosti rozumové a společenské vztahující se k jednotlivým měsícům roku. Cílem projektu je zapojení dětí do pohybových a rozumových aktivit. Plnění úkolů je příležitost brát pohyb jako samozřejmou součást života. Motivací pro děti jsou zvířátka: kobylka Emilka, opička Hanička, ježeček Mareček, veveruška Věruška a beruška Danuška. Zvířátka provází sokolík Pepík,“ popisuje projekt učitelka Sluníček Monika Štěrbová.

Děti se v prosinci seznámily s maskotem sokolíkem Pepíkem a s písní Sportujeme, představily si všechna zvířátka a postavičky, které budou průběžně provázet všemi cviky a různými světadíly.

„První cvičení s kobylkou Emilkou a opičkou Haničkou děti zvládly na jedničku a už si většina z nich zasloužila nálepky ve svých notýscích za úspěšné splnění. Ještě si také vypracovaly první úkoly ve svých pracovních sešitech, které jsou zaměřené na grafomotoriku, předmatematickou gramotnost a oblasti, která se věnuje rozvíjení poznání, nabízí činnosti vhodné pro odpočinkové chvíle mezi cvičením či po něm,“ uzavírá povídání o projektu druhá „sluníčková“ učitelka Bc. Pavlína Boušková.

Na zapojení školy do projektu Se Sokolem do života finančně přispěl Spolek rodičů a přátel školy.

Bc. Hana Horáková