Lego znamená: Dobře si hraj! Návštěva Muzea vystěhovalectví děti inspirovala k dalším nápadům se stavebnicí 

Ve středu 1. března a v pátek 3. března 2023 navštívila dvě nejmladší oddělení školní družiny, tedy Myšáci a Smajlíci, muzeum v Lichnově. Do Muzea vystěhovalectví je přilákala výstava výrobků z Lega, kterou připravila pracovnice muzea Mgr. Alena Dobečková.  

„Paní Dobečková nám ukázala, jaké stavby z Lega byly do muzea zapůjčeny. A byly to opravdu pěkné kousky. Od pohádkových staveb až po policejní stanice, auta, kytky a tanky,“ popisuje vychovatelka školní družiny Ing. Alice Červenková.

Největší atrakcí byla pro žáky stavba bradavického hradu a železnice s vláčkem, který byl na dálkové ovládání. Tu muzeu zapůjčil ze své sbírky Josef Mičulka z VIII. třídy, a protože školní družinu navštěvuje jeho bratr František, zažily děti z oddělení Smajlíků výklad s názornou ukázkou, jak železnice funguje. Ale i další žáci ze základní školy půjčili své stavebnicové výtvory na výstavu – bratři Klímkovi, sourozenci Veselkovi, Elen Švecová nebo sourozenci Zemanovi.

Mezi další zajímavé kousky, které sklidily úspěch, patřily lego kolotoč a lanovka a pak také policejní stanice, která oslovila Viktora Machka. „Moc se mi líbí ta cesta, na které stanice stojí. Chtěl bych, aby po ní mohli chodit mí dinosauři! To by bylo bezva.“

Filipa Takácze a Marka Fabiána zase oslovily stavby Star Wars: Darth Vader a Jedi. Chtěli by je mít doma a určitě si je budou přát na narozeniny!

„Lego má určitě hodně fanoušků, a tak je fajn, že se děti mohly inspirovat, co všechno je možné ze stavebnice poskládat. Moc děkujeme paní Aleně Dobečkové za možnost navštívit s dětmi muzeum, a zpestřit jim tak pobyt ve školní družince,“ vzkazuje slova díků ředitelka školy Mgr. Olga Síbrtová.

Bc. Hana Horáková