Červen u Motýlků ode Dne dětí po rozloučení s budoucími školáky

Červen u Motýlků začal oslavou Dne dětí, jenž se slaví první červnový den. V Muzeu vystěhovalectví měla Mgr. Alena Dobečková pro děti k příležitosti oslav připravenou výstavu plyšových dinosaurů. Co Motýlci zažili, shrnuje jejich učitelka Monika Štěrbová: „Slavili jsme narozeniny Aničky a děti vyrobily papírové kornoutky se zmrzlinou a taky koláž, na které pracovaly ve skupinách. Koláž zobrazovala naši školku a její okolí a nyní jsou tato krásná díla vystavena v naší třídě.“

V dalším týdnu si paní učitelky s dětmi povídaly o zvířatech v zoo. Zábavou pro děti byla výroba žiraf z ruliček papíru, které nabarvily, dozdobily a nalepily hlavičku. V sobotu 11. června byl pro celou lichnovskou školku velký den. Všechny děti a žáky čekalo vystoupení na Den obce, na které všichni pečlivě trénovali – a děti z mateřské školky jakbysmet. „Chci pochválit všechny paní učitelky a paní asistentky, které se na nácviku podílely,“ říká vedoucí učitelka Mgr., Bc. Renata Dreslerová, DiS., a s pochvalou dodává: „I pro samotné děti to byla velká zkouška, ve které obstály na jedničku s hvězdičkou! Byly moc šikovné!“

Hned následující pondělí čekala na děti výstava v místním Muzeu vystěhovalectví, tentokrát na téma okolních obcí. Zajímavé byly odpovědi dětí na otázky: Proč se Kopřivnice jmenuje Kopřivnice? Zaznívaly různé odpovědi, ale nejlepší z nich byla tato: Protože tam rostou kopřivy.

Ve čtvrtek 16. června byl také velký den: na děti čekal školní výlet do Dinoparku v Ostravě. Celý týden paní učitelky vymýšlely tvořivá témata právě s dinosaury. „Děti si obtiskly dlaň, ze které následně vznikl dinosaurus, namalovaly také chrlící sopku, dokreslily různý divoký porost. Děti se na výlet pak těšily ještě více – až uvidí ty opravdové dinosaury,“ popisuje aktivity dětí Monika Štěrbová. 

Nastal velký den, kdy všichni společně docestovali autobusem do ostravského Dinoparku. Děti si prošly stezku po mostě, vedle kterého byl Pteranodon a Pterodaktyl, také navštívily 4D kino – cítily vítr ve vlasech a mohly si skoro sáhnout na 3D dinosaury. „Kino se dětem líbilo asi nejvíce a náramně si ho užívaly s velkým nadšením,“ shrnuje největší zážitek z výletu Renata Dreslerová.

Poslední týdny před prázdninami stihli Motýlci navštívit výstavu Igráček v Kulturním domě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Děti se dověděly o historii této figurky, jak vypadala kdysi a dnes. Největší úspěch měla u dětí autodráha a tvorba vlastního Igráčka, kterého si směly odnést domů.

„Ve čtvrtek 23. června nás čekalo slavnostní Pasování předškoláků na školáky. A protože nám počasí přálo, celá slavnost mohla proběhnout na školní zahradě. Děti vystoupily s krátkým programem básní a písní a poté následovalo pasování. Závěrem bylo opékání špekáčků a volná zábava: dětská diskotéka či skákání přes gumu a nesměl chybět fotbal, kdy se i tatínkové zapojili do záchrany dvou fotbalových míčů uvězněných na stromě. Všem budoucím prvňáčkům přejeme hodně zdaru při nástupu do školy,“ uzavírá červnové povídání Renata Dreslerová. A protože do konce června zbývalo už jen pár, zato slunných dnů, zůstávaly děti nejraději na školní zahradě, kde odpočívaly na dekách pod slunečníkem, koupaly se v bazénku, kreslily křídami, stavěly z písku a kamínků různé stavby.

Dětem z Motýlků přejeme pěkné prosluněné prázdniny s mořem zážitků!

Bc. Hana Horáková